Београд: Потписан протокол о реализацији пројекта „Треће доба – заједно са нама”

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

19. март 2010.
Београд/ Србија

Градоначелник Београда Драган Ђилас и представници Високе здравствене школе струковних студија, Учитељског факултета, Факултета политичких наука, Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију и Геронтолошког центра „Београд” потписали су данас у Старом двору протокол о реализацији пројекта „Треће доба – заједно са нама”. На основу протокола студенти ових високошколских установа у наредна три месеца помагаће најстаријим Београђанима који живе сами у обављању најважнијих животних послова.

Град Београд већ неколико година најстаријим суграђанима који нису у стању да се сами старају о себи помаже реализацијом пројекта геронтодомаћица, али њихов број није довољан за потребе свих старих. На листи чекања за ову услугу тренутно се налази око 700 старих, усамљених Београђана.

– Баш као што смо себи зацртали циљ да укинемо листе чекања за вртиће, тако желимо да укинемо и листу чекања за помоћ у кући за наше најстарије суграђане. Због тога смо веома захвални факултетима који су прихватили нашу иницијативу, а трудићемо се да на неки начин наградимо студенте који ће обављати тај хумани посао. За одличне студенте завршних година факултета то ће бити одлична пракса и добра препорука да једнога дана нађу посао – рекаоје Драган Ђилас.

На овај начин најстарији Београђани добијаће помоћ од по два сата дневно, сваког дана осим суботе и недеље. Помоћ обухвата припремање оброка, одржавање одевних предмета, постељине, хигијене простора, набавку намирница и друге послове зависно од потребе корисника. Рад студената волонтера пратиће Служба за помоћ у кући.

Градоначелник је изразио уверење да ће систем волонтирања заживети најпре у Београду, али да ће сличан начин помоћи најстаријима врло брзо бити примењен и у другим већим градовима Србије.

Напомена: Снимак догађаја може се преузети са сајта www.infobiro.tv

Извор[уреди]