Београд: Постављена спомен-плоча Брису Татону

Извор: Викиновости


17. септембар 2010.
Београд/ Србија

Градоначелник Београда Драган Ђилас, амбасадор Републике Француске Жан-Франсоа Терал и председник Скупштине града Александар Антић присуствовали су данас постављању спомен-плоче Брису Татону на Обилићевом венцу. Меморијална плоча постављена је на иницијативу Коалиције младих против насиља, у сарадњи са градом Београдом. Француског држављанина Бриса Татона хулигани су брутално претукли 17. септембра прошле године и он је 12 дана касније у болници преминуо од задобијених повреда.

– Млад човек који је дошао у Београд као наш гост преминуо је због безумног чина неколицине људи. Сви заједно смо више пута осудили тај чин и апеловали да се учини све што се може како би се починиоци привели правди. У току је процес у ком је оптужено више људи, али није добро што много сведока, вероватно из страха за своју безбедност, мења свој исказ и одбија да сведочи. То је доказ да се још нисмо изборили са људима који наводно воле своје клубове, а то у ствари користе само да би некога малтретирали или пребили. Апелујем на државу, судове, полицију и политичаре да ураде све да наш град сваког дана буде безбедан – рекао је Драган Ђилас.

Он је истакао да ће град сваки пут реаговати и борити се да свако ко живи у Београду може њиме слободно да шета и слободно показује своја верска, национална, сексуална и друга опредељења. Без тога ће свака прича о Европској унији и слободама бити потпуно бесмислена.

Родитељи Бриса Татона упутили су поводом постављања плоче писмо које је прочитао Жан-Франсоа Терал. „Када смо сазнали да ће бити постављена плоча у част нашег сина осетили смо огромну подршку целог српског народа. Најтоплије захваљујемо иницијаторима ове почасти, граду Београду и српском народу који нам помаже да поднесемо бол. Наставимо сви заједно да се боримо против насиља”, наводи се у писму.

Француски амбасадор рекао је да Француска ни у једном тренутку није поистоветила кукавице које су напале Бриса Татона са Београђанима и српским народом, а посебно младима који су показали сву своју солидарност, помоћ и разумевање.

Постављена спомен-плоча посвећена је свим жртвама насиља које су страдале на улицама Београда и наше земље.

Извор[уреди]