Београд: Посећеност београдских базена све већа

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

14. јул 2010.
Београд/ Србија

Чиста вода, добро друштво и лето које је напокон одлучило да покаже и своју топлу страну – основни су разлози за све већу посећеност београдских базена. Репортер Беоинфа обишао је данас пливалиште Спортско-рекреативног центра „Ташмајдан” да се увери који од ових разлога Београђане најпре определи да дан проведу на базену. Миодраг Перишић, помоћник директора за пливалиште, подсећа да је „Ташмајдан” средином јуна имао рекордну посећеност са 2.000 продатих карата, колики је и капацитет купалишта. Због лошијег времена, просек је у јулу око 1.000 посетилаца, али свакога дана посећеност расте.

– Ми, ипак, радимо сваког дана. Ако је време лепо, отворено пливалиште ради од 10 до 19 часова, а ако пада киша, ради нам затворено пливалиште од 12 до 15 часова. Повољност „Ташмајдана” у односу на друге базене је што уз доплатну карту посетиоци могу и по лепом времену да користе затворено пливалиште од 12 до 17 часова. Занимљиво је да људи долазе баш да би рекреативно пливали у затвореном базену, што не могу да постигну напољу када је велика гужва. Уколико се остваре прогнозе да ће у другој половини јула бити лепше време, омогућићемо посетиоцима и ноћно пливање у затвореном базену, за почетак петком, суботом и недељом од 21 до 23 часа. Е, то ће бити нешто посебно – пливање у веома лепом амбијенту, уз упаљена подводна светла и пријатну музику – каже Миодраг Перишић.

Када се отвори летња сезона купалишта, управа „Ташмајдана” пажњу пре свега посвети хигијени и безбедности. Градски завод зајавно здрављередовно контролише воду, а постоји и интерна контрола воде у филтер сали, где се гледају и квалитет и ph вредност воде, која се прерађује 24 сата. Управа је предузела све мере да се не десе повреде, јер је базен најризичније место јавног окупљања грађана, а обезбеђење је постављено и на улазу у базен и на самом пливалишту. На улазу је истакнут и кућни ред, а спасилачка и медицинска служба раде непрестано.

– Деца воле да скачу у базен и неке скокове са ивице базена не можемо да спречимо, али нема организованог скакања, јер то је веома опасно када је велики број посетилаца. Што се програма тиче, „Ташмајдан” има своју обуку пливања, која траје три месеца и после које гарантујемо да је дете оспособљено да се бави воденим спортовима односно да буде самостално у дубокој води. Као професор физичке културе не саветујем родитељима да доведу децу месец дана пред одлазак на море, већ на сам почетак обуке, али и тако деца могу да стекну добру основу – наглашава Миодраг.

Мали базен на „Ташмајдану” тренутно се реновира и биће поново отворен овог лета. Према речима нашег саговорника, овај базен за непливаче и малу децу није био у систему прераде воде, него се она мењала сваки дан, што је ризично, јер у време гужве може да дође до развоја бактерија. Базен ће по реконструкцији добити независтан систем пречишћавања воде, то јест своје филтере.

Британка Естер Хелајзен, која већ 20 година живи у улици Илије Гарашанина, редовно долази на „Ташмајдан” јер до базена долази само прелазећи улицу, иако највише воли да се купа на Ади Циганлији. Четрнаестогодишња Валерија на овај базен никада не долази сама, а и она и њене другарице жале се што скокови у воду нису дозвољени.

– Није фер што нам то не дозвољавају, јер – какво је то купање ако не можеш да скочиш као човек? Па нисмо дечица која иду у базен за непливаче! Добро је само што спасиоци нису баш ригорозни, па нам прогледају кроз прсте за понеки „бућ” са ивице базена. Једва чекам да почну са вечерњим купањем, то ће бити право уживање – каже Валерија.

Спасилац Стефан највише пажње посвећује уласку деце у отворени базен, као и томе прате ли мању децу родитељи или не. Он је изразио жаљење што Валерија и њене другарице не могу непрестано да скачу у воду, али им је указао и на неколико крупнијих момака, чији би скокови вероватно довели до повређивања неког од њих или купача у базену.

Град Београд је пред „Универзијаду” реконструисао кров затвореног базена на „Ташмајдану”, а пре неколико дана објављен је и конкурс за постављање монтажног крова на отвореном базену. Постављање крова ће почети кад се заврши летња купалишна сезона, а Београд ће тако добити још један олимпијски базен у зимском периоду.

– Овакву монтажну конструкцију би требало поставити на свим отвореним базенима на којима постоји таква могућност, односно који имају топлу везу између затвореног и отвореног базена. Уочи „Универзијаде” за „Ташмајдан” је набављена и комплетна опрема за пливачки спорт, док је у Градском центру за физичку културу извршена адаптација и санација свлачионица према базену. Премда базен на Бањици не припада граду, набавили смо главни котао за грејање воде, објекат је адаптиран да би био доступан и особама са инвалидитетом, уведен је систем видео- надзора и постављене су трибине на зимском пливалишту. Највећи посао који се тренутно ради јесте реконструкција затвореног базена у Спортском центру „11. април”, у којој заједнички учествују град и општина Нови Београд. По завршетку летње сезоне, град ће са општином Звездара реконструисати и базен „Олимп”, будући да се ту појавило клизиште. Општина Стари град финансира реконструкцију базена Спортског центра „Милан Гале Мушкатировић”, а општина Обреновац се брине о свом базену – истакао је градски секретар за спорт и омладину Аца Ковачевић.

Спортско-рекреативни центар „Ташмајдан” је на конкурсу Секретаријата за спорт и омладину добио средства за реализовање три летња програма – школе ватерпола, спортског пливања и синхроног уметничког пливања за девојчице. Сва три програма су бесплатна и спроводе се по један сат дневно у затвореном базену, како не би зависили од временских услова. Програми су веома квалитетни јер децу обучавају тренери спортских клубова који током целе године изнајмљују термине на „Ташмајдану”.

Секретаријат за спорт и омладину ће овог лета финансирати и школу пливања на малом базену Градског центра за физичку културу (Стари ДИФ), школу спортског пливања и обуку за непливаче на базену Спортско-рекреативног центра „11. април”, школу пливања на отвореном пливалишту „Кошутњак”, обуку непливача и рекреативно пливање у Спортском центру Младеновца, школу пливања на отвореним базенима Спортског центра „Олимп”, усавршавање пливачких техника и школу ватерпола у малом и великом базену Центра за физичку културу „Врачар”, школу ватерпола у „Пинкију”. Средствима града биће финансирана и рекреација у базену за децу ометену у развоју у СРЦ „Љубомир Ивановић Геџа” и школа пливања и ватерпола на Ади Циганлији.

Извор[уреди]