Београд: Подршка и помоћ старијим грађанима

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

5. април 2010.
Београд/ Србија

Секретаријат за здравство обезбедио је средства за програм „Помоћ старијима у циљу очувања здравља и квалитета живота старијих особа”, који ће спроводити хуманитарна организација „Caritas Србије и Црне Горе”. Програм подршке и помоћи обухвата континуирано обезбеђивање услуга „Caritasa” током целе 2010. године особама старијим од 65 година. Ове активности знатно ће допринети повећању доступности услуга здравствене заштите, првенствено здравствене неге, која је најпотребнија хроничним старијим пацијентима.

– Након идентификације најризичнијих грађана којима је оваква помоћ потребна, тимови „Caritasa” обезбедиће здравствену негу – умивање корисника, пресвлачење, мењање положаја у постељи, прање и сушење косе, бријање, подсецање ноктију, купање корисника у купатилу и кревету, намештање кревета, пресвлачење постељине, помоћ при одласку у тоалет, давање гуске и лопате, контролу катетера и замену кесе, обраду мањих рана и декубитуса, пасивне вежбе, померање корисника с кревета на столицу, вежбе хода с помагалом, једноставну масажу, храњење, мерење крвног притиска, пулса, телесне температуре и шећера у крви, контролу узимања лекова, давање лекова у очи, уши и нос, вежбе дисања, организовање посете доктору и здравствено-васпитни рад. Тимови ће помагати корисницима и у спровођењу свакодневних активности – периодичном чишћењу просторија, прању суђа и рубља, припреми и загревању просторија, одржавању прибора за личну хигијену, куповини, припреми једноставних оброка, доношењу готових оброка, пеглању, малим поправкама, административним пословима, узимању лекова и пелена из апотеке. Током четрдесетосатне радне недеље биће помогнуто око пет до седам корисника дневно по тиму – рекао је градски секретар за здравство др Зоран Благојевић.

Активности су намењене особама старијим од 65 година и немоћнима, без обзира на верску, националну и етничку припадност, које живе на Савском венцу. Корисници ће бити старије и немоћне особе лошег здравственог стања, непокретне и слабо покретне особе, особе у лошем психолошком и менталном стању (депресији) и лошој финансијској ситуацији, као и усамљени и старији без родбине.

Извор[уреди]