Београд: Подршка европских организација и фондација Београду у решавању проблема напуштених животиња

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

9. април 2010.
Београд/ Србија

Немачка организација за добробит животиња „Euro-P.A.S.” упутила је Сектору за зоохигијену Секретаријата за комуналне и стамбене послове писмо подршке за све напоре у решавању проблема напуштених животиња у Београду. Према речима Владимира Терзина, помоћника секретара за комуналне и стамбене послове, ова подршка, као и многе друге бројних домаћих и страних организација и фондација, много значе јер показују да је град на правом путу да реши вишедеценијски проблем.

– Искуства из иностранства, посебно са запада, веома су драгоцена јер настојимо да имплементирамо њихова достигнућа како би се што прецизније и боље решио проблем напуштених животиња. Мишљења стручњака из света, али и из земље, увек су добродошла и сарадња са њима од 2009. године на завидном је нивоу. Ефекти су видљиви јер је број напуштених животиња смањен за три хиљаде, што је резултирало да и број уједа паса за прва три месеца ове године буде мањи за 11 одсто у односу на исти период лане. Отварање азила за псе, стерилизација напуштених паса и њихово удомљавање, али и већа контрола власничких животиња, само су део стратегије за свеобухватно решавање овог проблема. Сарадња са свим релевантним страним и домаћим организацијама наставиће се и убудуће јер у њима видимо партнера у заједничким настојањима – нагласио је Терзин.

Организација „Euro-P.A.S.” у писму подршке истиче да је модерна политика града у области добробити животиња пионирска у читавој источној Европи.

„Надамо се да ће ову политику следити и други градови и државе. У западном делу Европе ова област много је уређенија, а Београд је први који следи и примењује наша достигнућа, на чему му честитамо”, наводи се, између осталог, у писму немачке организације.

Град Београд је прошле године успоставио добру сарадњу и са немачком фондацијом „ЕТН”, чији су стручњаци, заједно са нашима, успешно обавили стерилизацију 528 напуштених животиња. Ова фондација изразила је жељу да се на јесен организује још једна оваква акција у Београду.

Извор[уреди]