Београд: Подељено још 150 бежичних телефона у Рипњу

Извор: Викиновости


25. новембар 2009.
Београд/ Србија

Драган Ђилас, градоначелник Београда, и Бранко Радујко, генерални директор „Телекома Србије”, присуствовали су данас у Рипњу подели још 150 телефона за кориснике фиксне бежичне технологије. У Јајинцима и Кумодражу ове телефоне добиће по 150 корисника, а на овај начин настављена је акција у којој је до сада корисницима у овом делу Вождовца додељено 1.400 апарата. Ова услуга намењена је подручјима у којима није могуће или је неисплативо полагање каблова, те се фиксна телефонија омогућава бежичним путем до базних станица. Овом догађају присуствовали су и Александар Бијелић, градски менаџер, Жељко Ожеговић, члан Градског већа, и Бранко Арсенијевић, председник Привременог органа општине Вождовац.

Градоначелник Ђилас је рекао да је захваљујући „Телекому” проблем фиксне телефоније за људе који живе у одређеним деловима града у већој мери решен.

– Користим прилику да захвалим Бранку Радујку и његовим инжењерима који су ове године, захваљујући новим технологијама, „покрили” велики део града – Плаве хоризонте у Земуну, делове Обреновца, Вождовца, а крајем године се очекује и у Калуђерици, где се пријавило неколико хиљада људи који немају телефоне. Када и то урадимо, онда можемо да кажемо да смо у Калуђерици, која је заиста била у запећку града, као и Гроцка, урадили и улице, и дом здравља, школу и обданиште, тако да не може да се каже да се у Београду ради само када су избори, него се ради пуне четири године. Наша је обавеза да у 21. веку обезбедимо деци асфалт до школа, да саме школе имају добре прозоре, квалитетно грејање и осветљење, а да њиховим родитељима обезбедимо телефоне, водовод и канализацију. То је био наш приоритет протеклих 16 месеци, а тако ће остати и до краја мандата – рекао је градоначелник Ђилас.

Бранко Радујко, генерални директор „Телекома”, казао је да је са 150 корисника решен проблем 1.500 домаћинстава која у Рипњу нису имала телефон, а да ће се новом опремом, која се очекује почетком јануара, решити проблем преосталих 300 домаћинстава у овом насељу.

– Чињеница је да постоји проблем лошег технолошког наслеђа, као и да се стално повећава број становника Београда. Али зато располажемо новим технологијама, попут бежичне фиксне телефоније, којима „Телеком Србија” може решавати овај проблем, а ту је и нова приватна компанија која је добила лиценцу и за коју очекујемо да ће слично поступати. Већ у децембру имаћемо у Калуђерици неколико хиљада новоприкључених претплатника, јер сматрамо да сваки Београђанин мора имати елементарну телекомуникациону услугу – казао је Бранко Радујко.

Директор „Телекома” је објаснио да ова врста услуге омогућава елеменарну услугу фиксног телефона и приступ интернету од 192 килобита. CDMA технологија намењена је како руралним тако и врло густо насељеним подручјима, где је онемогућено или неисплативо традиционално, кабловско успостављање телефоније, те се то чини постављањем базних станица.

Ову врсту технологије на подручју Београда користи 12.700 претплатника. У протеклих годину и по дана на овај начин прикључено је 900 корисника у насељу Алтина, 920 у Врчину, 710 у Степојевцу и околини, 400 у Барајеву, 370 у Вранићу, 750 у Сурчину, 860 у Лединама и 580 у Добановцима.

Извор[уреди]