Београд: Подела гардеробе за ромску децу расељену испод „Газеле”

Извор: Викиновости

11. март 2010.
Београд/ Србија

У просторијама Црвеног крста Новог Београда у улици Душана Вукасовића 61 данас је почела подела гардеробе за децу предшколског узраста која су, на седам локација у граду, расељена испод моста „Газела”. Нове јакне, патике, дуксеве, капе, чизмице и мајице, али и слаткише, добила су деца која су смештена у Макишу и Бољевцима. Акцију заједнички спроводе град и Црвени крст. Обућу и одећу обезбедили су донатори ове хуманитарне организације.

– Према подацима Секретаријата за дечју заштиту, евидентирано је око стотинак малишана који су са породицама живели испод моста „Газела”. Сви предшколци редовно похађају обавезни припремни предшколски програм. Ова из Бољеваца и Макиша похађају програм у трајању од четири сата дневно у основним школама. Град им је обезбедио ужину, књиге и превоз до школе и назад, а како већина њих не зна српски језик плаћају им се и асистенти – рекао је Дарко Главаш, координатор Одељења за праћење, координацију и управљање пројектима – „Чвориште”.

У овим просторијама данас су и социјално угрожени Новобеограђани могли да подигну помоћ из програма „Храна за све”. Према речима Зорана Ружића, шефа магацина, око 500 најугроженијих становника ове општине добиће шећер, брашно, пасте за зубе, паштете, пудинге и друге животне намирнице.

Извор[уреди]