Београд: Пилот пројекат јавне соларне расвете дела кеја на Ади Хуји

Извор: Викиновости


14. септембар 2010.
Београд/ Србија

Управа за енергетику Секретаријата за комуналне и стамбене послове припрема пилот пројекат соларне расвете дела кеја на Ади Хуји. У току је израда документације и ускоро се може очекивати расписивање тендера за набавку и постављање соларних светиљки. У реализацији овог дела посла учествује и Секретаријат за заштиту животне средине.

Пројекат којим се трајно решава осветљење кеја на Ади Хуји биће реализован у две фазе: постављање соларних светиљки дуж самог кеја – шеталишта и постављање класичне расвете на приступни пут до Вишњичке улице. Комплетан посао ће бити реализован у току 2010-11. године.

– Предвиђено је да се шеталиште на кеју осветли са 40 светиљки које се енергијом напајају преко соларних панела. Ово је први пут да се у јавној расвети у Србији примењује Сунчева енергија. Предности су вишеструке: овај начин представља еколошко решење којим се смањује употреба фосилних горива, инсталација је лака, нема нарушавања животне околине, нема рачуна за струју, минимални су трошкови одржавања и дуг је век употребе. Систем управљања осветљењем је аутоматски, како за периоде укључивања и искључивања тако и за праћење стања батерија, како не би дошло до прекомерног пуњења или пражњења, што би могло утицати на оштећење батерије или смањење њеног радног века – рекао је Марко Стојановић, директор Управе за енергетику.

Други део пројекта подразумева осветљавање приступног пута од Вишњичке улице до кеја, где ће бити коришћен класичан начин осветљавања јавних површина. Расвета која је сада инсталирана на кеју биће премештена на долазни пут од Вишњичке улице, где ће бити израђена нова електромрежа за напајање.

Кеј користе деца, пензионери, спортисти, бициклисти и остали грађани у разне рекреативне сврхе. На шеталишту се одвија и спорадичан успорен саобраћај возила, која се крећу од приступног пута до паркинга поред угоститељских објеката.

Извор[уреди]