Београд: Пета београдска трка кроз историју

Извор: Викиновости


1. октобар 2009.
Београд/ Србија

У организацији „Београдског маратона”, Пета београдска трка кроз историју биће одржана 14. октобра на Београдској тврђави. Трка је први пут одржана 1996. године и сада је обновљена после десет година паузе. Србију ће на овој трци представљати Горан Нава, Мирко Петровић и Немања Церовац. Репрезентативци Србије и тркачи из иностранства бориће се у среду, 14. октобра, за високе новчане награде.

Београдска трка кроз историју представља јединствен атлетски догађај на јединственом простору, тако да ће манифестација бити промоција атлетског спорта, али и историје и културе Београда. Зато су у организацији узели учешће и Туристичка организација Београда и ЈП „Београдска тврђава”. Догађај ће пратити бројне камере, а биће снимљен и кратак филм, што ће манифестацији дати и туристичко-промотиван карактер.

Дужина стазе износи 5.834 метра, прва половина је на равној и асфалтираној подлози, а друга има краћих узбрдица, низбрдица, прелазака преко степеница и слично. Старт је испред Капије Карла Шестог у Доњем граду, а циљ на шеталишту изнад Саве. Досадашњи учесници и победници трке су најзначајнија атлетска имена. Најбољи резултат постигао је 1996. године Брахим Лалахви из Марока (16:58), а најбољи домаћи пласман остварио је Драгослав Прпа, који је две године касније стигао пети на циљ.

Манифестацију подржава и Министарство омладине и спорта Србије, као и Светска атлетска федерација, преко свог Фонда за развој, што захтева да трка буде одржана по највишим стандардима.

Извор[уреди]