Пређи на садржај

Београд: Очишћен плато испод Железничке станице „Нови Београд”

Извор: Викиновости


4. децембар 2009.
Београд/ Србија

Екипе јавних комуналних предузећа „Зеленило – Београд”, „Градска чистоћа”, „Водовод и канализација”, „Београд пут”, „Паркинг сервис” и ГСП „Београд” започеле су јутрос, у шест часова, чишћење платоа испод Железничке станице „Нови Београд”, преко пута Отвореног тржног центра. У акцији је учествовало 110 радника, а више од 2,5 хиљада тона смећа односило је 35 камиона, пет машина утоваривача и два камиона дизаличара, док су ивичњаке уз овај простор и улице чистиле две цистерне. Акција је спроведена уз помоћ Министарства унутрашњих послова и републичке тржишне и градске и општинске комуналне инспекције, а у њој су учествовали и радници „Железница Србије”.

Градоначелник Београда Драган Ђилас обишао је јутрос овај простор и уверио се да се акција одвија према плану.

– Ово место је до јуче било тешко описати речима, јер је било право ругло Београда, извор заразе и препуно пацова. Захваљујући великој помоћи МУП-а и инспекције чишћење овог простора, који користи „Београдска железница” и огроман број наших грађана, протиче без проблема. Од данас на овом месту није више дозвољена никаква улична продаја, тржишна и комунална инспекција ће дежурати сваког дана, а простор ће бити ограђен и биће постављено обезбеђење. Онима који су овде продавали ствари биће понуђено да регуларно закупе тезге у Отвореном тржном центру, док он на том месту буде постојао. Ко то не буде хтео, неће моћи на овај начин да се бави тим послом у Београду – рекао је Ђилас.

Акција је обухватила и цео појас уз улицу Милутина Миланковића, од хотела „Холидеј ин” до скретања ка Отвореном тржном центру. Продајом половних ствари на овом простору до сада је ометан улазак путника на пероне железничке станице „Нови Београд”.

Град планира да на пролеће расели и насеље „Белвил”, које се налази непосредно уз овај простор. Ово насеље, у ком је било око 60, а сада има више од 100 породица, биће расељено на исти начин као и насеље испод моста „Газела” пре неколико месеци, најавио је градоначелник Драган Ђилас.

Извор[уреди]