Београд: Отворен нови вртић „Горица” у Сремчици

Извор: Викиновости

10. март 2010.
Београд/ Србија

Драган Ђилас, градоначелник Београда, присуствовао је данас отварању вртића у Сремчици. Новоизграђени објекат има површину од 1.350 квадратних метара и у њега је уписано 226 деце. Објекат је изграђен у наставку постојећег вртића „Горица 1” у који је уписано 130 деце и који је саниран и адаптиран у пролеће 2009. године. Инвестициона вредност радова и опреме износи преко 200.000.000 динара.

Градоначелник је вртић обишао у друштву кловна, који је забављао малишане различитим играма, којима су се они много обрадовали.

– Општина Чукарица, после вишедеценијске паузе, добија други вртић у свега неколико месеци. У Београду ће током наредна два месеца бити отворено још неколико објеката, од којих неке гради Београд, а неке општине, попут Раковице и Палилуле. Најважније је што ћемо одржати обећање и до краја априла укинути листе чекања за децу чија оба родитеља раде. Град ће и даље великим средствима субвенционсати цену у вртићима која је економска и у нашим обдаништима износи нешто преко 13.000 динара, док је у приватним око 20.000 динара, а на то иду и сви попусти за оне категорије које третирамо као социјално угрожене или са малим средствима. За субвенционисање у обдаништима град Београд годишње издваја преко 50 милиона евра, што су велика средства и зато ћемо се трудити да то обезбедимо онима којима је то заиста потребно а не онима који могу да плате и ту, умањену цену од 65 одсто наше економске цене – рекао је градоначелник Ђилас, најавивши као следећи корак изградњу обданишта на Бањици, Бежанијској коси и у другим деловима града где иначе има места за упис, али где су родитељи због великих удаљености принуђени да дуго путују како би децу оставили у вртићу.

Љиљана Јовчић, градска секретарка за дечју заштиту, рекла је да је изградњом овог објекта Сремчица смањила листу чекања за 226 деце.

– Велики број суграђана из Сремчице који је возио децу у Железник сада може да их доводи у овај вртић. Тренутно се на нивоу града на листама чекања налази мање од 2.000 деце, где су оба родитеља запослена, а већ од априла неће бити ниједног детета из те категорије на листи. Стратегија даљег развоја вртића биће по демографском принципу, то јест тамо где се граде станови и где има много младих брачних парова, биће и вртића. Нови објекат у Сремчици завршен је у року од шест месеци, а у том року је и обновљен стари део објекта. На општини Чукарица остало је око 500 деце која ће бити на листи, а прибављањем још једног објекта и тај проблем биће решен – рекла је Љиљана Јовчић.

Поред објекта у Сремчици, у току 2009. године завршена је изградња новог вртића и на Чукаричкој падини, површине 2.260 квадратних метара за 270 деце. Листе чекања укинуте су у седам општина: Новом Београду, на Вождовцу, Савском венцу, у Младеновцу, Лазаревцу, Сопоту и Барајеву. У току 2010. године биће отворено још осам нових вртића (Миријево 1 и 2, Калуђерица, Велики Мокри Луг, Раља, Палилула, Раковица, Церак 2) капацитета 1.566 деце, а укупне инвестиције у њих износе 1.095.000.000 динара.

До краја марта биће отворена и централна кухиња у Младеновцу, а у току је адаптација објеката у Белом Потоку, Лештанима, Звездари и Земуну. Такође, у току је и санација четири објекта на Вождовцу и у Раковици, а током ове године планирана је санација и адаптација још 16 вртића, као и Центра дечјих летовалишта.

Отварању вртића у Сремчици присуствовали су и Александар Бијелић, градски менаџер, Марко Благојевић, директор Агенције за инвестиције, Милан Тлачинац, председник општине Чукарица, и Милош Максовић, директор ПУ „Чукарица”.

Извор[уреди]