Београд: Отворене реновиране амбулатне у Глогоњском риту и Ковилову

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


24. септембар 2009.
Београд/ Србија

У насељима Глогоњски рит и Ковилово данас су отворене реновиране амбуланте које се налазе у саставу Дома здравља „Др Милутин Ивковић” на Палилули. У Глогоњском риту отворена је амбуланта од 80 квадратних метара, у којој ће се лечити око хиљаду одраслих пацијената, док ће у амбуланти у Ковилову, сличне површине, лекарску негу у много бољим условима моћи да добије око 700 пацијената.

У Ковилову лекар опште праксе дежура од 7 до 10 часова, у Глогоњском риту од 10 до 13 сати. За реконструкцију станице у Глогоњском риту из градског буџета издвојено је око 1,5 милиона, а за амбуланту у Ковилову близу милион динара. Деца из ових насеља лече се у амбуланти у Падинској скели, али постоји намера да у обновљеним здравственим станицама почну да раде и педијатри.

– До сада смо реновирали и отворили 16 оваквих амбуланти и здравствених станица јер нам је намера да побољшамо здравствену заштиту у рубним деловима града. До краја године сличне амбуланте биће обновљене и у Рушњу и Сланцима. Пре неколико дана почела је изградња нове амбуланте у Калуђерици, а ускоро ћемо отворити дом здравља у Миријеву и амбуланту у Камендину. У плану је и изградња дома здравља у Сурчину, а управо разговарамо о изградњи новог дома здравља у Борчи јер постојећи не задовољава потребе – рекла је Драгана Јовановић, секретарка Секретаријата за здравство, додајући да је у плану и обнова амбуланти у Вишњичкој бањи и Котежу.

За потребе Дома здравља „Др Милутин Ивковић” на Палилули у последење две године град Београд издвојио је 96 милиона динара, од којих 63 за обнову централне зграде, а 34 за обнову и изградњу нових амбуланти у Врбовском, Јабучком и Глогоњском риту, Бесном Фоку и Ковилову.

Драгана Јовановић је нагласила да Секретаријат за здравство намерава да обједини систем хитне помоћи, па ће тако хитне службе из Гроцке, Барајева, Лазаревца, Младеновца и Обреновца ускоро бити централизоване и у надлежности града.

Данашњем догађају присуствовао је и Данило Башић, председник општине Палилула, који је обећао да ће из општинског буџета бити издвојена знатна средства за побољшање здравствене заштите житеља овог дела града.

Извор[уреди]