Београд: Отворена свечана сала посвећена британској докторки

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


9. октобар 2009.
Београд/ Србија

Амбасадор Велике Британије уСрбији Стивен Вордсворт отворио је данас у Младеновцу нову општинску свечану салу која носи име „Др Елси Инглис”, познате хуманисткиње и пријатеља српског народа. Тако је Младеновац још једном захвалио докторки Инглис, која је 1914. године предводила прву савезничку санитетску мисију шкотских жена. У њихову част ратне 1915. године подигнута је спомен-чесма „Црквенац” у Младеновцу. Бранислав Јовановић, председник општине Младеновац, поздравио је госте из британске, канадске и аустралијске амбасаде, представнике Војске Србије и борачка удружења из Врања. Јовановић их је позвао да минутом ћутања одају пошту преминулом др Жарку Вуковићу, који је годинама неговао сећање на храброст и пожртвовање савезничких лекара у Првом светском рату.

− Одајући пошту др Елси Инглис, захваљујемо свима њима, безименима, непознатима, обичним женама, домаћицама, мајкама и супругама које су напустиле мир својих породица и дошле у далеку и непознату земљу. Ови простори су, нажалост, вековима обележени борбом. Једну такву борбу, борбу против заборава, данас заједно започињемо. Генерације које буду улазиле и пролазиле поред ове сале видеће име храбре докторке, а мени остаје само да кажем: докторко Инглис, добро дошла кући − рекао је Јовановић. Он је уручио грб општине Младеновац представницима страних амбасада и породици др Вуковића.

Обраћајући се присутнима, Стивен Вордсворт је рекао да Велика Британија веома цени то што општина Младеновац и њени грађани чувају успомену на доброчинство др Инглис и осталих припадница британских санитетских мисија.

− И докторка Инглис и доктор Вуковић показали су нам како се јачају пријатељства, а пријатељство Велике Британије и Србије траје више од 170 година − рекао је Вордсворт. После коктела у свечаној сали „Др Елси Инглис” одржан је културно-уметнички програм код спомен-чесме „Црквенац”.

Извор[уреди]