Београд: Отворена нова фабрика чврстих фармацеутских производа компаније „Галеника”

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

21. јун 2010.
Београд/ Србија

Нова фабрика чврстих фармацеутских производа отворена је данас у оквиру компаније „Галеника”. Фабрику вредну више од 50 милиона евра свечано је отворио председник Владе Републике Србије Мирко Цветковић, а присуствовали су потпредседници Владе Млађан Динкић и Ивица Дачић, председница Народне скупштине Славица Ђукић-Дејановић, заменик градоначелника Београда Милан Кркобабић и члан Градског већа Слободан Шолевић.

– Ово је значајан дан за Београд јер ова фабрика није само важна инвестиција, већ се у њој отвара и 150 нових радних места. Београд показује своје компаративне предности, а то су кадрови, технологија и знање. Наш град је поново локомотива развоја Србије – рекао је Милан Кркобабић.

Мирко Цветковић је истакао да је ово највећа инвестиција компаније „Галеника” у последњих 20 година, захваљујући којој ће се ова компанија вратити на ниво на ком је била и постати конкурентнија на домаћем тржишту и у извозу. Он је потсетио да се нова фабрика чврстих фармацеутских производа отвара на 65. годишњицу постојања „Галенике” и изразио наду да ће нови погони у овој фабрици бити отварани на сваких пет година.

Нова фабрика ће производити две милијарде таблета и 100 милиона капсула годишње и омогућиће „Галеници” да изађе на сва светска тржишта као равноправан партнер светски познатим мултинационалним компанијама. Фабрика је високоаутоматизована и сви системи су повезани на централни управљачки систем, а цело постројење, системи и процесна опрема квалификовани су и валидирани уз поштовање најстрожијих захтева европског стандарда GMP (Good Manufacturing Practice). Фабрика би годишње требало да произведе препарате вредне више од 100 милиона евра, најавио је директор „Галенике” Ненад Огњеновић.

Извор[уреди]