Београд: Отворена нова основна школа у Борчи

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


1. септембар 2010.
Београд/ Србија

Драган Ђилас, градоначелник Београда, обишао је данас новоотворену основну школу „Јован Ристић” у Борчи – Центар 3. Након обиласка школских просторија присуствовао је и свечаности приређеној поводом отварања школе и пријема 90 ђака првака. Пожелевши деци да се што више играју, али и да буду добри ђаци, градоначелник је изразио наду да ће завршетком будућег моста Земун–Борча, ово насеље и његови житељи истински постати интегрални део Београда.

– Ово је шеста новоотворена школа за две године. У плану је отварање још две, у Вишњичкој бањи и Лештанима. У исто време, урађено је и 12 фискултурних сала, а испунили смо и прошлогодишње обећање да ћемо повећати број разреда који бесплатно добијају уџбенике од града. То су сада други и пети, а очекујемо да идуће године тај број повећамо бар за још један разред, јер на тај начин желимо да помогнемо родитељима да смање трошкове. Ова нова школа има услове и за децу са сметњама у развоју, лифтове и све што је потребно да се и они осете саставним делом друштва, да могу несметано да уче и играју се са својим другарима – рекао је градоначелник Ђилас.

Владимир Тодић, секретар за образовање, подсетио је да су отварањем нове школе постојеће две („Раде Драинац” и „Стеван Сремац”) знатно растерећене.

– Град Београд је својим средствима санирао десетак објеката у која су уложена велика средства, попут потпуне санације ОШ „Краљ Петар Први”, најстарије школе у Београду. За нас грађевинска сезона траје 365 дана у години и започети радови, попут оних у школи „Вељко Дугошевић”, биће настављени и током трајања наставе – казао је Тодић, подсетивши да током поподнева почиње и настава у новој школи у Калуђерици.

Данило Башић, председник општине Палилула, рекао је да су у свакој школи на територији ове општине ове године обављени неки радови, почев од кречења, преко уградње паркета, поправке столарије па до санације или замене кровова.

Вредност радова изградње објекта ОШ „ Јован Ристић” у Борчи је 350 милиона динара. У школску 2010/2011. годину уписано је 850 деце, од чега је 90 првака. Опремање школе је у надлежности Министарства просвете. Набавка је у току, а град је привремено опремио школу, у којој ће радити 75 запослених.

Површина новоизграђеног објекта је 4.717 квадратних метара, има 24 учионице опште намене и осам учионица за специјализоване намене, кухињу, трпезарију, фискултурну салу, салу за пројекције, библиотеку, читаоницу, зборницу, просторије за директора, секретара, рачуноводство, педагога, психолога, и помоћне просторије. Објекат се састоји од шест ламела са централном комуникацијом која их повезује. По две ламеле су намењене за ученике старијих и ученике млађих разреда. У петој ламели су друштвени садржаји, а у шестој је фискултурна сала са пратећим садржајима.

Према улици Беле Бартока пројектован је паркинг са 24 паркинг места и два паркинг места за хендикепирана лица. Испред главног улаза је мали трг са клупама. Око објекта је пројектована пешачка стаза којом се долази до спортских терена. Школско двориште је опремљено са два спортска терена, за кошарку и рукомет.

У изградњу Основне школе „Милоје Васић” у Калуђерици, површине 5.853 квадратна метара, из градског буџета издвојено је 400 милиона динара. Школу ће похађати 570 ученика, а број запослених је 60. Школа има 32 учионице опште и специјализоване намене, вишенаменски хол (са издигнутом позорницом), библиотеку и медијатеку, салу за физичко васпитање са пратећим садржајима, административни део са зборницом, дистрибутивну кухињу и трпезарију, просторије за школског лекара и стоматолога, санитарне чворови за ученике, наставно и помоћно особље. Опремање објекта је у надлежности Министарства просвете. Набавка је у току, а град је привремено опремио школу.

Изградњом ОШ „Милоје Васић” растерећена је постојећа школа „Алекса Шантић”, која је до ове школске године радила у три смене. Ове школске године ОШ „Милоје Васић” ће радити у једној, а ОШ „Алекса Шантић” у две смене. Број ученика у Калуђерици у обе школе је око 1.800.

Град Београд је за ученике других и петих разреда основних школа купио око 30.000 комплета уџбеника, за шта је из градског буџета издвојено око 110 милиона динара.

За полазак у школу деце из породица расељених испод „Газеле”, Секретаријат за образовање издвојио је укупно 650.000 динара – 500.000 динара за набавку уџбеника за све разреде и 150.000 динара за набавку школског прибора. Секретаријат за социјалну заштиту је за опремање 143 ромска детета школског узраста из породица расељених из нехигијенских насеља испод моста „Газела” набавио опрему (тренерке, патике, школски ранци, мајице и друго) у вредности од 835.414 динара.

Извор[уреди]