Београд: Отворена изложба „Године неореализма – Смернице италијанске фотографије”

Извор: Викиновости


4. фебруар 2010.
Београд/ Србија

Градски секретар за културу Ивана Авжнер отворила је вечерас у галерији „Артгет” Културног центра Београда изложбу под називом „Године неореализма – Смернице италијанске фотографије”. Уз низ пратећих програма и пројекцију пет мање познатих филмова из овог периода, изложба ће бити отворена до 28. фебруара.

– Поред гостовања највеће светске филхармоније, балетских спектакла из Русије и Беча, премијера два мјузикла, те гостовања познатих светских уметника на великим фестивалима у Београду, ова изложба део је важних овогодишњих културних збивања у нашем главном граду. Изложба је значајна из више разлога, најпре због тога што се београдска јавност први пут сусреће са италијанским неореализмом у фотографији. Други разлог јесте то што је изложба резултат регионалне сарадње између шест институција културе. Фотографије су оптимистичне без обзира што представљају тежак период и сигурна сам да ће за публику бити инспирација да и сама документује наше време, како су то некада учинили ови уметници – казала је Ивана Авжнер.

Изложба представља безмало две стотине фотографија тридесетак аутора. Италијански фотографски неореализам подједнако је важан као и онај на филму и у књижевности. Аутори су снажним социјалним и критичким ангажманом покушали да изразе нову италијанску стварност после 1945. године. Реч је о аматерској фотографији која на документаристички начин бележи стварност и човека са свим проблемима у годинама оскудице и сиромаштва, унутрашњих и спољашњих миграција и борби и снажних идеолошких сукоба, али и годинама наде и очекивања.

Извор[уреди]