Пређи на садржај

Београд: Отворена изложба „Бечко знање: градске технологије и стратегије”

Извор: Викиновости


7. септембар 2010.
Београд/ Србија

Жељко Ожеговић, члан Градског већа, отворио je вечерас, у Галерији примењене уметности изложбу под називом „Бечко знање: градске технологије и стратегије”. Отварању изложбе присуствовале су директорка Дирекције за изградњу Беча Бригите Јилка и директорка Бечког холдинга Сигрид Облак. Изложба је отворена у оквиру тродневне радионице о градским технологијама под називом „Стручна размена Београд – Беч” која се одржава од 6. до 8. септембра.

– Када неки град у анкети од 215 градова две године заредом буде проглашен најлепшим за живот, онда сви желе са њиме да сарађују и нама је привилегија што то можемо да чинимо. Сви градови света желе да, попут Беча, буду слободни, отворени, мултикултурални, чисти и безбедни. Београд и Беч се стално мењају и тај спој старог и традиционалног представља јединствен концепт и изазов за многе урбанисте и архитекте, али не треба заборавити да су за садашњи изглед Беча заслужне како архитекте, тако и они који су подржали такав развој тог града. Глави град Аустрије уважава концепт одрживог развоја и схвата нове генерације, покушавајући, успешно, да нађе баланс између економског и еколошког развоја. За то су заслужни људи, али и технологија и њена успешна примена, почевши од грађевинарства па све до транспорта, и ИТ технологија. Зато ћу са задовољством погледати ову изложбу и начин на који је Беч то успео, а позивам и своје суграђане да дођу и увере се сами. Граду Бечу желим да дуго остане на првом месту, али истовремено да му се и ми у наредним годинама што више приближимо – рекао је Жељко Ожеговић.

Учесници радионице и Београђани ће на изложби имати прилику да виде на који је начин Беч успео да реши одређене проблеме, развије поједине делове града и успе да помири однос старог језгра са развојем нових делова града, укључујући у све то и екологију.

Извор[уреди]