Београд: Отворена изложба најбољих радова Међународног конкурса „Радост Европе”

Извор: Викиновости


1. октобар 2009.
Београд/ Србија

Ивана Авжнер, секретарка за културу, отворила је данас у Дечјем културном центру изложбу најбољих дечјих радова приспелих на, једанаести по реду, Међународни ликовни конкурс „Радост Европе”. Том приликом победницима су уручене медаље и дипломе. Златну медаљу у категорији деце узраста од 5 до 10 година освојио је Марек Фукс из Чешке, у категорији од 11 до 14 година Кавит Бухавесхбхаи Горасиа из Индије, а у категорији од 15 до 18 година Хиу Ванчан из Хонг Конга. Гости из Индије по први пут бораве у нашој земљи.

– Скупштина града је пре 40 година основала манифестацију „Радост Европе” са циљем да се деца Београда упознају са својим вршњацима из целе Европе, да се друже, упознају културе других народа, као и да покажу своју. До сада су хиљаде и хиљаде деце и родитеља били добри домаћини овој деци и створена су пријатељства која још увек трају. Фестивал се пре 11 година проширио ван граница Европе. У ликовни конкурс укључила су се деца из целог света која сваке године шаљу своје радове на речи Душка Радовића о пријатељству – рекла је Ивана Авжнер, секретарка за културу, отварајући изложбу.

На овогодишњи Међународни ликовни конкурс „Радост Европе”, чија је тема увек „Речник пријатељства”, стигло је око 15.000 радова деце узраста од 5 до 18 година. Награђено је 758 најбољих. Златне медаље у појединачним категоријама освојила су деца из Индије, Чешке и Кине, а у категорији колекција малишани из Аргентине, Србије и Кине (Хонг Конг). Посетиоци ће у Дечјем културном центру до 30. октобра моћи да виде око 500 радова деце из Европе, Азије, Северне и Јужне Америке и Аустралије.

Извор[уреди]