Београд: Оргуље у Београду од 30. маја до 27. јуна

Извор: Викиновости

27. мај 2010.
Београд/ Србија

Културни центар Београда организује од 30. маја до 27. јуна пет концерата у пет цркава, желећи да на тај начин оргуљама врати сценски сјај, да укаже на податак да Београд још увек нема концертну дворану са оргуљама, као и да уведе публику у програм јубиларног, Десетог међународног фестивала „Дани оргуља – Dies organorum”, који ће се одржати од 2. до 12. јула.

Програм „Оргуље у Београду” реализоваће се сваке недеље у 20 часова. Први концерт одржаће се 30. маја у цркви Вазнесења блажене дјевице Марије у Земуну, други 6. јуна у цркви Светог Антуна на Црвеном крсту, трећи 13. јуна у цркви Светог Петра у Македонској 23, четврти 20. јуна у цркви Св. Ћирила и Методија на Бановом брду, а пети 27. јуна у цркви Криста Краља у Крунској 23.

На пет јунских концерата у пет београдских цркава, које ће изводити ученици одсека за оргуље МШ „Станковић”, студенти оргуља Факултета музичких уметности, као и искусни оргуљаши, у амбијенту цркава њима ће се придружити и гласови ученика музичких школа Београда, сопран Александре Аливојводић, као и бројни гости на виолини, харфи, виолончелу, удараљкама, контрабасу. На програму је веома разноврстан репертоар, од барока до 20. века, великана светске музичке баштине: Баха, Хајдна, Хендла, Вивалдија, Моцарта, Тартинија и других .

Извор[уреди]