Београд: Октобарски салон у просторијама бивше зграде Генералштаба

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

30. јун 2010.
Београд/ Србија

Педесет први октобарски салон, под слоганом „Нама прија ноћ”, одржаће се од 8. октобра до 21. новембра у реновираним просторијама некадашње зграде Генералштаба Војске Србије у Ресавској улици, речено је на данашњој конференцији за новинаре у Старом двору.

Заменик градског секретара за културу и председник организационог одбора ове манифестације Александар Пековић рекао је да припреме и даље трају и да је досад много урађено.

– Првобитни буџет износио је 21 милион динара, али смо успели да га повећамо и сада располажемо сумом од 25 милиона динара. То ће знатно допринети квалитету поставке и свега што се на Октобарском салону може видети – рекао је Пековић.

Миа Давид, директорка Културног центра Београда, казала је да је концепт овогодишњег салона изазован и занимљив, те да је повезан са симболиком новог простора у којем се одржава.

– Војска Србије уступила је просторије Генералштаба Музеју града Београда, у току су административне формалности око преузимања. Надамо се да ће до почетка Салона то бити завршено. Од бомбардовања 1999. године овај простор није имао намену, пропадао је, а сада ћемо га преуредити у изузетан амбијентални оквир – рекла је Миа Давид и додала да ће Педесет први салон у потпуности бити визуелног карактера.

Уметнички директор овогодишње манифестације Јуан Пусет из Шведске најавио је да ће у Београду у октобру и новембру излагати најуспешнији светски уметници, као и млади ствараоци из региона. Пусет је објаснио да слоган „Нама прија ноћ” потиче из пера Хорхеа Луиса Борхеса, из песме у којој се каже да ноћ помаже да не видимо оно што не желимо, слично као што наше памћење прави селекцију и чини да заборављамо непријатности. Према Пусетовим речима, то што ће целокупна поставка бити у просторијама бившег Генералштаба призваће сећање на Други светски рат и на последњи рат који се овде водио, а намера организатора Салона је да се помоћу уметности превазиђу лоша сећања.

Организатори Педесет првог октобараског салона су Културни центар Београда и Музеј града Београда, а покровитељ Секретаријат за културу.

Извор[уреди]