Пређи на садржај

Београд: Октобарски салон од 2. октобра до 15. новембра

Извор: Викиновости


29. септембар 2009.
Београд/ Србија

Октобарски салон, педесети по реду, одржаће се од 2. октобра до 15. новембра, речено је на данашњој конференцији за новинаре. Ове године посетиоци ће моћи да виде радове из области визуелних уметности више од двадесет уметника из Србије и иностранства.

– Октобарски салон је најзначајнија градска манифестација у области визуелних уметности. Као оснивач и покровитељ, град Београд издвојио је 34.000.000 динара за овогодишњи програм. Захваљујем уметничкој директорки Октобарског салона Бранислави Анђелковић, која је за само три месеца успела да направи избор радова – рекао је Александар Пековић, заменик градског секретара за културу и председник Одбора Октобарског салона. Он је додао да је Културни центар Београда, као организатор, заслужио похвале због одличне припреме манифестације.

Бранислава Анђелковић казала је да је изложба спремна, те да су се организатори ове године усредсредили на мањи број места за излагање.

– Централни простор је Музеј „25. мај”, затим две сале у Културном центру Београда, гаража у Масариковој улици и Павиљон „Цвијета Зузорић”. За публику смо припремили Водич за Октобарски салон, који је писан општеразумљивим језиком, без стручне терминологије – рекла је Бранислава Анђелковић.

Директорка Културног центра Београда Марина Ђурђевић истакла је да ова установа већ годинама има част да организује Октобарски салон, манифестацију која је за пола века постојања доживела највеће трансформације, успевајући полако и да мења друштвену климу. Она је нагласила да је визуелна уметност све више жива материја, а све мање једноставна слика на зиду.

– Захваљујем граду Београду и Секретаријату за културу, као и Министарству културе, што су у тешким материјалним околностима омогућили да се Октобарски салон одржи на високом нивоу – рекла је директорка Културног центра Београда и додала да је препознавање вредности изазов у времену кад влада криза на сваком пољу.

Извор[уреди]