Београд: Октобарски салон од 1. октобра до 15. новембра

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

19. март 2010.
Београд/ Србија

Октобарски салон, 51. по реду, одржаће се ове године од 1. октобра до 15. новембра, најављено је на данашњој конференцији за новинаре у Старом двору. Према речима Радмиле Хрустановић, помоћнице градоначелника, Октобарски салон једна је од престижних манифестација из области културе у Београду.

– У последњих неколико година трудили смо се да у манифестацију уведемо бројне иновације, а од 2005. Октобарски салон је добио међународни карактер, када по први пут уметнички директор није био из Србије. То не значи да се држимо тог правила, већ сматрамо да директор треба да буде онај ко је име стекао својим стваралаштвом и угледом у уметничком свету, како би део тога представио и у Београду. Овогодишњи салон биће изненађење за многе јер ће имати елементе који до сада нису виђени. Концепт нам је да он не буде елитистичка манифестација, већ да припада што већем броју људи и да се приближи грађанима Београда и Србије – рекла је Радмила Хрустановић.

Заменик градског секретара за културу и председник Одбора Октобарског салона Александар Пековић истакао је да ће се за реализацију манифестације из градског буџета издвојити 22 милиона динара, док ће република дати још четири милиона динара. С обзиром на то да је због економске кризе ове године обезбеђено 12 милиона динара мање него лане, град ће у наредним месецима наћи начина да се овај новац надомести посредством других партнера. Марина Ђурђевић, директорка Културног центра Београда, који је организатор манифестације, нагласила је да је Октобарски салон као најзначајнија, најстарија и најрепрезентативнија смотра у области визуелних уметности у Србији, свих ових година инспирисао, провоцирао, покретао и био оспораван, али свакако остао велики подстицај стваралачком духу, мењајући не само уметничку сцену већ и представу о уметности, те друштвену и културну климу.

Слоган манифестације ове године је „Нама прија ноћ”, који је узет из једног есеја Хорхеа Луиса Борхеса. Уметнички директор Јохан Пусет и кустос Селија Прадо нагласили су да ће се на Октобарском салону ове године представити бројни међународни уметници, али и млади људи, који ће дати индивидуалну перцепцију реалности, људског сећања, међуљудских односа и егзистенцијалних проблема модерног света, уз критички осврт и наду за решавање проблема данашњице.

Подршку салону даће и шведска амбасада у Београду, која ће поред ове манифестације сарађивати и на овогодишњем сајму књига.

Извор[уреди]