Београд: Од сутра појачана контрола и увођење кондуктера у рад интегрисаног тарифног система

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

31. мај 2010.
Београд/ Србија

Карте у возилима јавног градског превоза на правцу 300, односно свим линијама ка Гроцкој, од сутра ће продавати сто кондуктера. Та активност ће се премештати са једног правца на други. Пратићемо резултате рада и заједно са Дирекцијом за јавни превоз и оснивачем процењивати ефекте ове акције и проширивати је даље на већи број возила. Паралелно са тим, али у много већем броју, јер у рад уводимо 200 нових контролора, појачаћемо службу контроле. Уз постојећих 160, од сутра ћемо већ имати 360 контролора који ће проверавати путнике у свим возилима јавног градског превоза, рекао је Радослав Николић, генерални директор ГСП „Београд”, на данашњој конференцији за новинаре.

– Унапред се извињавамо свим путницима који имају карте, што ће због појачане контроле, поготово на дужим линијама, у току једне вожње бити контролисани два или три пута. Надамо се да ће то у доброј мери допринети смањењу броја оних путника који се возе у возилима јавног градског превоза без плаћене карте. Истовремено, то ће допринети повећању прихода ГСП-а и других учесника у јавном превозу. Из средстава које на овакав начин обезбедимо, моћи ћемо да купимо нове аутобусе, постојеће боље да одржавамо, да уведемо климатизацију и постигнемо бољи квалитет превоза за све грађане. То је наравно могуће само ако заштитимо приход и ако наплатимо сваку услугу коју обавимо. Процене су да се у граду дневно превезе око 1,5 милиона путника. Ако бисмо једну карту рачунали 42 динара, одмах се види да се ради о огромним средствима која, ако се уложе у развој јавног превоза, могу да доведу до знатнијег побољшања. Смањиће се истовремено издвајање из буџета за ове намене, а тим буџетским средствима ћемо моћи да финансирамо неке социјалне, хуманитарне и друге програме – истакао је Радослав Николић.

Према његовим речима, кондуктери и контролори ће на себи имати флуоресцентне прслуке, па ће се тако и на визуелан начин ставити свима до знања да се ради о озбиљној акцији заштите прихода, повећања продаје маркица и спречавања свих оних који желе бесплатно да се возе.

На данашњој конференцији било је речи и о мерама заштите на картама и маркицама које су подложне фалсификовању.

– Комбиноваћемо више видова заштите и више помагала, чиме ће се ефикасније проналазити фалсификати. Појединачне карте и маркице моћи ће да се контролишу без употрбе било кавих помагала, са УВ лампом, посебним филтером и уз употребу специјалне ласерске оловке – рекао је Слободан Панић из Завода за израду новчаница и кованог новца.

Данашњој конференцији на Студентском тргу присуствовали су и Бојан Бован, председник Управног одбора ГСП „Београд”, и Никола Поповац, представник Полицијске управе за град Београд.

Извор[уреди]