Београд: Одржан округли сто о употреби јавног бицикла као превозног средства

Извор: Викиновости

14. април 2010.
Београд/ Србија

Округли сто о одрживој урбаној мобилности под називом „Циклирање” одржан је данас у Старом двору. „Циклирање” је пројекат Агенције за сарадњу са НВО и европску хармонизацију града Београда и Иницијативе за одрживу урбану мобилност.

– Бицикл представља савршено превозно средство за савладавање краћих релација, које би у будућности могло знатно да утиче на смањење гужви у саобраћају и на стварање еколошки чистог Београда. Значај бицикла превазилази саму потребу за личним превозом, а да би наши грађани заиста уживали у вожњи бициклом, неопходно је обезбедити приступачност, доступност, исплативост и одрживост. Данас се јавни бицикли користе у бројним светским градовима, а најбољи пример је Копенхаген, где их користи 35 одсто грађана као најздравији, најприроднији и најчистији вид превоза – изјавио је у уводном излагању Дејан Васовић, помоћник градоначелника и градски архитекта.

Према речима Данка Рунића, директора Агенције за сарадњу са НВО и европску хармонизацију, идеја о одржавању овог скупа потекла је од невладине организације Иницијатива за одрживу урбану мобилост (ИЗУМ).

– Последње две деценије локалне власти у европским метрополама све се интензивније баве проблематиком смањења моторног саобраћаја у градовима, следећи принципе одрживог урбаног развоја. Један од приступа је мотивација грађана за коришћење алтернативних видова транспорта, попут јавног превоза, али и популаризација пешачког и бициклистичког кретања. Данашњим скупом иницирали смо јавну расправу, отворили тему о употреби јавног бицикла као превозног средства, у нади да ће овај пројекат ускоро бити и реализован – рекао је Данко Рунић.

Александар Илић, представник Урбанистичког завода Београда, рекао је да град има изграђену бициклистичку инфраструктуру у близини река и у општини Нови Београд, док у осталим деловима треба, пре свега из безбедносних разлога, створити услове за њену изградњу.

–Употреба јавног бицикла имаће велики утицај на домаћу привреду, трговину и услужни сектор, а посебно ће бити значајна за промоцију Београда као светске метрополе и за развој градског туризма – рекла је Тијана Јакшић, градска секретарка за привреду.

Употреба јавног бицикла представља нову филозофију кретања по граду на једноставан, приступачан, здрав и чист начин. Овакав вид транспорта одавно постоји у осталим градовима Европе. Циљ пројекта је растерећење саобраћаја и емисије угљен-диоксида и осталих штетних гасова, ширење пешачких и бициклистичких зона, повећање одговорности према заједници и природи, лакше и брже кретање на краћим релацијама по граду.

Представници НВО ИЗУМ презентовали су пилот пројекат за Београд „Циклирање”, чија презентација је на сајту www.cikliranje.com.

Извор[уреди]