Београд: Одржана трибина о правној регулативи у инвалидској заштити

Извор: Викиновости


7. децембар 2009.
Београд/ Србија

У Старом двору данас је одржана трибина „Правна регулатива у контексту инвалидске заштите и друштвене бриге о лицима са инвалидитетом на територији Београда” на којој су учествовали представници Секретаријата за социјалну заштиту и удружења особа са инвалидитетом. Трибина је организована поводом обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом.

– Градска управа не може да мења законе јер их и не доноси, али може да мења и допуњава своје одлуке и да доноси нове. Посебна пажња посвећује се социјално угроженим грађанима. У процедури се налазе Одлука о измени и допуни одлуке о правима у социјалној заштити Београда, Одлука о условима, мерилима и поступку за решавање стамбених потреба социјално угрожених грађана на територији града Београда, као и Одлука о условима и расподели станова изграђених према пројекту „Подршка избеглим и интерно расељеним лицима у Србији – социјално становање у заштићеним условима”. Ове године град финансира 63 пројекта друштвених и невладиних организација, док је прошле финансирао 42. И број студената са инвалидитетом који примају градску стипендију сваке године се повећава. Ове године сваког месеца по 17. 000 динара прима 140 студената са инвалидитетом, а прошле године стипендију је добијало 130 студената са инвалидитетом – рекао је Владан Ђукић, секретар за социјалну заштиту.

У републичкој скупштини усвојени су Закон о спречавању дискриминације особа са инвалидитетом, Закон о професионалној рехабилитацији и запошљавању, као и Закон о удружењима грађана.

– Неки од њих су добри, а неки нису. Сва права која нам се њима гарантују произилазе из међународних аката. Она нормативно постоје, али се у пракси не примењују. Невладине организације изједначене су са организацијама особа са инвалидитетом а између њих постоји велика разлика – рекао је Вукоман Бошковић, председник Координационог одбора за питања инвалида.

Извор[уреди]