Београд: Одржана трибина о локалним установама културе и домовима омладине у Србији

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

27. јул 2010.
Београд/ Србија

Агенција за сарадњу са невладиним организацијама и европску хармонизацију, Канцеларија за младе и Грађанске иницијативе су, у оквиру наставка кампање „Отворено о јавним просторима”, организовале данас у Установи културе „Пароброд” отворени разговор о стању у локалним установама културе и домовима омладине у Србији. Скуп су отворили Данко Рунић, директор Агенције за сарадњу са невладиним организацијама, и Тања Азањац, представник Грађанских иницијатива.

Данко Рунић, директор Агенције за сарадњу са невладиним организацијама, нагласио је да одржавање данашњег скупа представља наставак подршке пројекту Грађанских иницијатива како би се успоставио дијалог између представника организација цивилног друштва и независних културних радника са државним институцијама у вези са решавањем проблема коришћења јавних простора.

– Сфера деловања невладиних организација и независних иницијатива у култури је одговор на празнине које држава није у стању да попуни, што овим актерима даје легитимитет за партнерство са органима власти у решавању овог питања. Циљ је да се у будућности оформе институције које би заинтересованима дале могућност да на лакши начин успоставе контакт са званичним институцијама и општинским управама у циљу добијања права на коришћење простора за активности и програме било невладиних организација или независних културних радника, а које би својим деловањем допринеле друштву у целини, а посебно делу који се тиче активирања младих и пружању могућности за покретање акције на пољу културно-друштвених активности – рекао је Рунић у уводном излагању.

Извор[уреди]