Београд: Одржана свечана седница Градског штаба цивилне заштите

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


1. март 2010.
Београд/ Србија

Свечана седница Градског штаба цивилне заштите, одржана данас на Ади Циганлији, протекла је у знаку додељивања захвалница организацијама и појединцима за допринос у спровођењу мера заштите и спасавања, те изградњи и развоју система цивилне заштите. Поводом 1. марта, који се обележава као Међународни дан цивилне заштите, члан Градског већа и командант Градског штаба цивилне заштите Слободан Шолевић, уручио је захвалнице Градском заводу за јавно здравље, секретаријатима за здравство и дечју заштиту, Градском центру за обавештавање, Полицијској управи за град Београд, Ватрогасно-спасилачкој бригади Београд, затим Милану Попадићу, начелнику Управе за ванредне ситуације Министарства одбране, др Браниславу Лазићу, директору Градског завода за хитну медицинску помоћ, Горјани Обреновић, секретарки за инспекцијске послове, и Бојану Љубеновићу, новинару Беоинфа.

Слободан Шолевић је истакао да је заслуга свих у томе што су на потпуно добровољној основи и без надокнаде у протеклом периоду урадили велики посао, важан за функционисање града и превентиву, заштиту и спасавање материјалних добара и људи у нерегуларним ситуацијама.

– Значај цивилне заштите је огроман и он се најбоље сагледава, нажалост, у ситуацијама које односе бројне животе и причине велику материјалну штету. Зато је важно да се управља цивилном заштитом, да се увек има сценарио и процена угрожености и да се на најорганизованији начин сви укључимо у решавање насталог проблема. Њена улога у друштву јесте, пре свега, хуманитарног карактера, а један уложен динар у превентиву значи заправо четири динара штедње када се деси проблем – казао је Шолевић.

Љиљана Јовчић, градски секретарка за дечју заштиту, нагласила је да се у области која се тиче предшколских установа инсистира на два правца: први је превентивна здравствена заштита, која је редовна, и ванредне мере које су се искристалисале и спроводе се за време епидемије новог грипа. Добра сарадња са Штабом цивилне заштите демонстрирана је у прошлонедељном реаговању после десет часова навече, када је од поплаве спасен вртић „Петар Пан” у Батајници.

Милан Попадић истакао је, такође, значај превентиве, те да се догађајима треба ићи у сусрет, а не реаговати када се они десе. У томе ће умногоме помоћи Закон о ванредним ситуацијама, који прецизира да координатор и управљач буде лоциран у Министарству унутрашњих послова. Поред тога, неопходни су децентрализација укупног система одговора на ванредне ситуације, модернизација свих учесника, израженија професионализација и комплетна деполитизација свих мера, активности, облика организације, мера, па чак и размишљања у оваквим ситуацијама. Град Београд треба да буде „перјаница” у укупом систему организовања цивилне заштите, прави оперативно-стучни орган који ће учинити све оно што је у његовој надлежности да анимира и интегрише све организације и службе које се баве заштитом и спасавањем, нагласио је Попадић. У име Управе за ванредне ситуације Министарства одбране, он је на крају уручио захвалницу Живораду Анђелковићу, помоћнику градоначелника, и Слободану Шолевићу.

Извор[уреди]