Пређи на садржај

Београд: Одржана промоција књиге „Тајна Новог Београда”

Извор: Викиновости

21. мај 2010.
Београд/ Србија

Промоција књиге „Тајна Новог Београда”, дело новинара Зорана Николића и Мирка Радоњића, одржана је на броду „Кеј”. Поред бројних пријатеља ове општине, представљању књиге присуствовали су и Ненад Миленковић, председник општине Нови Београд, и представници данске амбасаде.

Ненад Миленковић захвалио је ауторима књиге што су осветлили једну страну историје Новог Београда која није тако дуга, али ни тако кратка као што се обично мисли.

– Лепо је чути да је овај простор још пре Другог светског рата идентификован као место будућег центра. Мени је веома занимљив био један детаљ из књиге, тачније наслов једног предратног новинског чланка из 1940. године, који каже да је „легализовано дивље насеље Нови Београд”, чиме је и почела његова планска градња. Та планска изградња управо је касније била главна карактеристика изградње Новог Београда. На нама је да и даље наставимо тако да га градимо. Данас је Нови Београд не само општина са највећим бројем становника већ и економски центар региона, са највећом просечном платом и стопом незапослености један одсто вишом него што је у Европској унији – рекао је председник Миленковић.

Премијер Владе Краљевине Југославије Милан Стојадиновић 20. маја 1938. године отворио је прве радове на насипању Новог Београда. Радови су поверени данским предузећима „Хојгор и Шулц” и „Кампсакс”, а пројекат ове групе обухватао је насипање око 720 хиљада квадратних метара мочварног земљишта. Планове о даљој изградњи тада је омео рат, а аутори у књизи говоре управо о том добу са жељом да се осветли тај део историје.

У књизи која је богато илустрована са више од 300 фотографија детаљно су објашњени географски услови који су некада владали овим делом територије, прва насеља у селу Бежанија и други детаљи из мапа и архива Београда, градња првих мостова, изградња аеродрома и сајмишта, идеје архитекте Драгише Брашована. Издавање књиге подржала је и општина Нови Београд.


Извор[уреди]