Београд: Одржана презентација будућег великог спортског комплекса у Лазаревцу

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


30. јул 2010.
Београд/ Србија

Презентација будућег спортског комплекса на територији општине Лазаревац, као и свега оног што је до сада урађено, одржана је данас у Скупштини града. У присуству помоћника градоначелника Живорада Анђелковића, градског архитекте Дејана Васовића и члана Градског већа Милете Радојевића, представљен је велики пројекат, који је почео да се реализује захваљујући РБ „Колубара”.

Како је за Беоинфо рекао Милета Радојевић, циљ ове презентације био је да се покажу могућности коришћења некултивисаних површина на Источном пољу рударског копа у Лазаревцу.

– „Колубара” је општини Лазаревац уступила сто хектара делимично некултивисане површине, како би се на том простору изградио спортско-рекреативни центар. За сада ту је изграђено веома квалитетно стрелиште, вештачко језеро, фудбалски терени и припремљен је простор за „школско село”, где би деца из основних школа са територије Лазаревца и околних општина могла да имају наставу на отвореном. Веома значајна идеја, која је данас представљена, јесте изградња хиподрома на овом простору. Гости из Канаде, представници тамошњег великог хиподрома и клинике за лечење коња, презентовали су своја искуства и показали како на удаљености од 58 километара од центра града може да послује јако профитабилно предузеће, које годишње остварује добит од чак 1,4 милијарде долара. Тако да има реалне основе да се и на овом простору, који је од центра удаљен око 45 километара, изгради хиподром. „Колубара” свакако има широк друштвени интерес, али с друге стране, део пољопривредног земљишта већ је угашен, тако да она на овај начин жели да остави нешто будућим генерацијама и да се одужи поколењима – казао је Радојевић.

Кад је реч о финансирању овог пројекта, постоји идеја да се аплицира код Европске уније, која их и иначе финансира или донацијама или повољним кредитима из фондова обнове руинираних површина где су раније били рударски копови. Спортско-рекреативни центар може да буде од велике користи за читав град, управо због богатог садржаја и низа активности које би могао да пружа, али и као део туристичке понуде ове општине.

Данашњој презентацији присуствовали су и градски секретар за образовање Владимир Тодић, те представници Министарства за дијаспору, Министарства животне средине и просторног планирања, Завода за урбанизам и „Колубаре”.

Извор[уреди]