Београд: Одржана обука ментора у пројекту „Студентска пракса у јавним и комуналним предузећима”

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

28. април 2010.
Београд/ Србија

Обука ментора у оквиру пројекта „Универзитетска радна пракса у јавним и комуналним предузећима” одржана је данас у згради Градске управе. Око 90 ментора запослених у 20 градских предузећа информисано је о начину сарадње са студентима на шестомесечној радној пракси у њиховим предузећима. Њима су предочена и искуства компанија и појединаца који су већ учествовали у овом виду стручног усавршавања. Будућим менторима су се обратили помоћник градоначелника Живорад Анђелковић и чланица Градског већа Нада Думић, који су и покренули овај пројекат, а обучавала их је директорка Центра за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Београду Дејана Лазић.

– Суштина пројекта је да студенти током шест месеци науче апсолутно све о процесу рада у јавном предузећу у ком обављају праксу, а не да теоретски науче чиме се предузеће бави и оду. Желимо да добијемо менаџере који ће сутра, кад постојећи оду у пензију, одмах знати да организују читав процес рада, које не морамо да учимо јер су већ потпуно квалификовани. Сваки директор или члан менаџмента у фирми одабран за ментора биће задужен за по једног студента именом и презименом. У овом пројекту ћемо оцењивати најбоље студенте и на основу тога формирати своју базу података, али ћемо пратити и менторе и видети у коликој мери они умеју да пренесу своје знање – ако у знању студената буде пропуста, изгубићемо и време и новац. Нажалост, сви студенти неће моћи одмах да се запосле јер систем функционише тако да не запошљавамо нове људе све док не искористимо свако постојеће радно место у фирмама. Ипак, највећи број њих, односно они који се на пракси покажу као најбољи, имаће приоритет у запошљавању – рекао је Анђелковић.

Јавни конкурс Градске управе и Центра за развој каријере и саветовање студената био је отворен од 7. до 25. априла и на њега је пристигло 1.100 пријава за 140 места за радну праксу. Први круг селекције кандидата је у току и трајаће до 10. маја, после чега ће пријаве најбољих кандитата за сваку позицију бити упућене менаџерима предузећа. Они ће у другом кругу селекције изабрати најбоље и са њима потписати уговор о волонтирању. Пракса за изабране студенте ће почети у другој половини маја, а они ће добити маркице за превоз и новац за топли оброк, истакла је Нада Думић.

Држава ће од града добити информацију за која места у градским предузећима није било пријављених студената, како би их за те врло стручне послове школовала. За два до три месеца, са студентима на пракси биће обављени разговори, како би они могли да пренесу своја искуства и укажу на евентуалне пропусте у раду предузећа. Тако ће и фирме, користећи њихове идеје и енергију, од овог пројекта имати велику корист, истакао је Живорад Анђелковић.

Овај пројекат резултат је потписивања протокола о сарадњи између градоначелника Београда Драгана Ђиласа и ректора Универзитета у Београду Бранка Ковачевића.

Извор[уреди]