Београд: Одржана конференција „Европска перспектива младих”

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

19. април 2010.
Београд/ Србија

У организацији Министарства омладине и спорта и Београдског фонда за политичку изузетност, данас је у Палати „Србија” одржана конференција под називом „Европска перспектива младих”. Учесницима су се обратили градоначелник Београда Драган Ђилас, министарка омладине и спорта Снежана Самарџић-Марковић, шеф Делегације европске комисије у Србији Венсан Дежер, министарка за телекомуникације и информационо друштво Јасна Матић и заменица УН координатора за младе за Србију Лесли Милер.

Градоначелник Драган Ђилас истакао је да би било ко данас имао европску перспективу, мора да има најпре перспективу уопште.

– Ако са свих страна стижу само лоше вести, као што се нажалост у последње време дешава у нашој земљи, онда оно што је добро једноставно нестане у лошој слици која се креира са свих страна. Ако млади немају могућност да путују по Европи, а нису имали до пре само три месеца, ако док уче школу не виде јасну песрпективу где ће да се запосле и како ће да креирају породицу и живот уопште, онда су перспективе младих доста слабе. Године 2000. почели смо своју европску причу, а после девет година начинили смо први велики корак, још увек не знајући када ће та прича доживети свој срећан крај. Ипак, могућности има и једна од њих јесте да радимо конкретне ствари, које чак и у тешким временима могу да донесу конкретне резултате. У Београду за наше најмлађе суграђане управо то радимо, сарадњом са надлежним министарством и посредством Канцеларије за младе, од сајмова за запошљавање преко праксе у јавним предузећима, до курсева и едукација, а најбољим студентима омогућавамо и да путују по Европи о трошку града јер је јако важно да виде оно што би желели да имају и овде. Велика је ствар да од Београда правимо велеград јер, захваљујући томе, он може да покрене Србију да и она постане као остале европске земље, а енергија и квалитет образованих младих људи управо је оно што обезбеђује европску перспективу читаве земље – казао је Ђилас.

Министарка Снежана Самарџић-Марковић нагласила је да успех Србије зависи од успеха свих њених региона, због чега је потребно да се могућности које нуди Европска унија младима у Србији доведу на локални ниво.

– У томе важну улогу имају 104 локалне канцеларије за младе. Европа данас јесте економски и политички лидер у свету. Желим да млади у Србији живе у Европи која ће и у будућности имати ту лидерску улогу. За нас који се бавимо политиком, Србија у Европској унији јесте циљ који нема алтернативу. Међутим, млади који ће у њој живети већ сада морају да осете користи од такве оријентације – нагласила је Снежана Самарџић-Марковић.

Венсан Дежер је истакао да су достојанство, демократија, слобода и владавина права заједничке вредности читаве Европе, те да је улога младих у остваривању ових вредности велика. Њихова визија и иновације треба да буду од пресудног значаја у доношењу свих одлука у области економије и политике, уз преузимање иницијативе како би наставили да граде Европу са свим њеним вредностима.

Извор[уреди]