Београд: Одржана глобална акција „Сат за нашу планету”

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

28. март 2010.
Београд/ Србија

Светски фонд за природу (WWF) организовао је данас глобалну акцију „Сат за нашу планету”, која се поред Београда одржала у још четрдесет градова и општина Србије, али и у читавом свету. Искључењем декоративног осветљења на бројним објектима градских и републичких институција, град се симболично прикључио акцији која за циљ има очување природе и уштеду енергије.

Јавна и декоративна расвета на сат времена вечерас је, између осталог, искључена на Храму светог Саве, Калемегданској тврђави, споменику Победник, Кули Небојша, Цркви светог Марка, Руској цркви, Етнографском музеју, Музеју Николе Тесле и на Бранковом, Новом железничком и Старом савском мосту. Централно обележавање одржано је испред Старог двора, где су ученици ОШ „Дринка Павловић”, названи еко-мускетари, предали заменику председника Скупштине града Зорану Алимпићу кутију с порукама за очување природе, уштеду енергије и о климатским променама.

– Београд је на овај начин постао део света и светске акције, симболично показујући како на једноставан начин може да се уштеди енергија. Град има много програма који се тичу уштеде енергије и заштите животне средине: од коришћења биогаса у возилима јавног градског превоза, преко гашења котларница, до коришћења гаса уместо дизела. Велики градови у свету највећи су загађивачи и ми смо тога свесни, као и чињенице да потрошња енергије на овом нивоу више није одржива. Зато размишљамо о алтернитивним изворима енергије, односно о томе да на појединим локацијама експериментално изградимо ветрењаче, као и о пројектима да се из смећа и био-отпадака добија електрична енергија и о већој употреби гео-термалне енергије. Много тога радимо, али желимо и да симболичним акцијама скренемо пажњу јавности да не мора баш свака сијалица све време да буде укључена у становима – казао је Алимпић.

Градски секретар за заштиту животне средине Горан Триван истакао је да он, али и његови сарадници, дају лични пример тако што „живе еколошки”. Порука за све грађане јесте да струја не треба да се користи када то није неопходно и да апарати, па чак и светло треба да се искључују кад год је то могуће. Међу важним пројектима овог секретаријата јесу „рециклажна острва”, који се реализује заједно са „Градском чистоћом”, затим будуће решавање принципа управљања депонијом у Винчи, пречишћавање отпадних вода, стратегија пошумљавања Београда и многи други.

Светски фонд за природу ову акцију спроводи већ четврту годину за редом. „Амбасадор” акције „Сат за нашу планету 2010” у Србији је Никола Тесла, човек који је још пре једног века постављао питање колики је капацитет Земље. Данас питање о капацитету Земље има још један смисао – колико Земља може да издржи и да ли смо већ одавно прешли ту границу? Теслин изум двосмерне струје променио је свет, а његова визија човечанства које живи у складу с природом. све више ће бити тема у дискусијама о будућности људског рода.

Извор[уреди]