Пређи на садржај

Београд: Одлука о додатним облицима заштите трудница и породиља

Извор: Викиновости

23. март 2010.
Београд/ Србија

Скупштина града Београда усвојила је на данашњој седници допуну Одлуке о додатним облицима заштите трудница и породиља. Запослене породиље, чији укупни месечни приходи по члану породице, укључујући и новорођено дете, не прелазе 10.000 динара у претходних шест месеци од подношења захтева, стичу право на једнократну помоћ од 25.000 динара.

Према речима председника Скупштине града Александра Антића, реч је о наставку социјалне политике града, који у овом питању предњачи у односу на остале локалне самоуправе у земљи.

– У току 2009. године за накнаду до стопостотног личног дохотка за запослене труднице град је издвојио око 360 милиона динара. За једанаест месеци, јер је одлука ступила на снагу фебруара прошле године, у просеку је месечно исплаћивано око 2.500 такве врсте давања. Кад је реч о издвајањима за незапослене породиље, исплаћено је око 3.750 једнократних новчаних помоћи, за шта је из буџета града издвојено око 150 милиона динара. Ово је и својеврсна препорука и притисак на државу и послодавце да се нађе мера и начин како би се трудницама исплаћивала читава плата, али и како би се помогло незапосленим породиљама, а од сада и запосленим које су у тешкој материјалној ситуацији. Држава је та која мора да пронађе системска решења, како ово не би били „ад хок” пројекти, а град је ту да је на то подстакне својим примером – казао је Антић.

Члан Градског већа Жељко Ожеговић истакао је да намера града није да генерално решава ово питање, већ да искористи могућности које даје закон о финансирању и подршци породицама са децом.

– Оно што је град увео као модел почеле су да примењују и друге локалне самоуправе у Србији. Разлози Београда веома су јасни када се погледа стопа природног прираштаја. У 2010. години, до јучерашњег дана, примљено је 1.104 захтева породиља, а исплаћено је око 44,7 милиона динара, док је за накнаду запосленим трудницама до сада издвојено око 42,1 милион динара. Планирана средства за ову другу намену у овогодишљем буџету износе 320 милиона динара – нагласио је Ожеговић.

Извор[уреди]