Београд: Обновљен Споменик др Рудолфу Арчибалду Рајсу у Топчидеру

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


5. август 2009.
Београд/ Србија

Стручњаци Завода за заштиту споменика културе града Београда успешно су окончали радове на обнови Споменика др Рудолфу Арчибалду Рајсу у Топчидерском парку. Споменик је обновљен поводом обележавања 80. годишњице смрти овог великог хуманисте. Средства је обезбедило Министарство рада и социјалне политике.

Др Рудолф Арчибалд Рајс, један од најзначајнијих криминолога свога времена, рођен је 8. јула 1875. године у немачкој покрајини Баден. После стицања основног и средњег образовања отишао је на студије у Швајцарску, где је у својој 22. години ( 1898) стекао звање доктора хемије. Оснивач је института за техничку полицију и криминалистику на којима су се школовали студенти различитих националности, укључујући и оне из Србије. На позив српске владе, др Рајс долази у Србију у септембру 1914. године, где ради на истраживању ратних злочина Аустроугарске монархије над цивилним становништвом. Заједно са Српском војском повлачио се преко Албаније. Приврженост истини највише је испољавао својим личним ангажовањем у помагању српским избеглицама, збрињавањем српске сирочади у Швајцарској, као и слањем помоћи становништву окупиране Србије. За своје ангажовање добио је и медаљу за храброст, али је увек истицао да му је захвалност српског народа једина награда за све што је учинио. Политички тестамент, апел „Чујте Срби”, написао је 1928. године.

Др Рудолф Арчибалд Рајс, умро је 8. августа 1929. године. Сахрањен је на београдском Топчидерском гробљу (парцела 2), док је његово срце, по тестаментарној жељи, похрањено у капели која се налази у споменичком комплексу на Кајмакчалану (планина Ниџе) у Републици Македонији.

Извор[уреди]