Београд: Обележен Национални дан без дуванског дима

Извор: Викиновости


31. јануар 2010.
Београд/ Србија

Секретаријат за здравство, Градски завод за јавно здравље, Национална комисија за превенцију пушења, Канцеларија за контролу дувана при Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, Удружење за јавно здравље, као и свих 16 домова здравља у Београду обележили су данас, Национални дан без дуванског дима. Мото овогодишњег обележавања је „Избаци дувански дим”. Грађани су били у прилици да на штандовима домова здравља, постављеним испред „Беоизлога” на Тргу Републике, од 11 до 13 часова добију информације о штетности пушења.

Један од циљева овогодишњег обележавања Националног дана без дуванског дима јесте и обезбеђивање најшире подршке јавности, владиног и невладиног сектора, доношењу закона о заштити становништва од изложености дуванском диму, чији је предлог усвојен на седници Владе Републике Србије 29. децембра 2009. године. Овим законом уводи се забрана пушења у затвореном радном и јавном простору са изузецима, као и забрана пушења у јавном превозу. Према предлогу закона од забране пушења изузети су угоститељски објекти за храну и пиће (они површине до 80 метара квадратних могу да се определе да ли је у целом локалу забрањено или дозвољено пушење) и угоститељски објекти за смештај (мотели, хотели и хостели). До сада је подршку доношењу овог закона пружило 35 субјеката, владиних и невладиних организација.

Истраживања показују да пушачи у просеку живе десет година краће од непушача, да је пушење водећи узрок превремене смртности и да годишње пет милиона људи умре од последица пушења. Годишње смањење учесталости пушења у Србији износи један одсто и циљ је ове и сличних акција да допринесу повећању овог процента, односно даљем смањењу броја пушача, првенствено пружањем информација о штетности дуванских производа и подизањем свести у јавности о штетности пушења.

Извор[уреди]