Београд: Нови ретрорефлектујући маркери на Топчидерској звезди

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

27. април 2010.
Београд/ Србија

У Булевару војводе Путника, на прилазу и кружном току на Топчидерској звезди, екипе Сектора за саобраћајну делатност „Београд-пута” поставиле су недавно нове ретрорефлектујуће маркере. Маркери су постављени у коловоз, дуж разделне беле линије, али и на дрвене стубиће којима је означено и заштићено централно острво. Задатак им је да укажу на опасност и додатно упозоре возаче на зону на коју наилазе.

– Реч је о соларним маркерима. Једно пуњење батерија током дана довољно је за рад пуна 24 сата. Дизајнирани су тако да се лако прилагођавају терену. За разлику од других врста маркера које је „Београд-пут” до сада уграђивао, ова врста ретрорефлектурјућих маркера везује се за површину коловоза лепљењем специјалним двокомпонентним лепком. Отпорни су на све атмосферске утицаје, а постављају се ради повећања безбедности учесника у саобраћају – рекла је Јелена Аврамовић, руководилац Сектора хоризонталне и вертикалне сигнализације.

Ово је још један у низу елемената из палете превентивне саобраћајне опреме, који су примењени у сарадњи са Секретаријатом за саобраћај, како би се на овој све фреквентнијој локацији повећала пажња возача и тако предупредила честа излетања возила на острво у кружном току. Број „упада” на острво је смањен, а из „Београд-пута” се надају да ће ова мера коначно обезбедити миран боравак сада већ познатих скулптура топчидерских жирафа.

Извор[уреди]