Београд: Нови путеви у Белом Пољу и Грабовцу

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


8. септембар 2010.
Београд/ Србија

Општина Обреновац и Јавно предузеће за изградњу Обреновца настављају са асфалтирањем путева по обреновачким месним заједницама. Мештани Белог Поља, који живе поред пута за Челебић, од сада до својих домаћинстава неће долазити старим оштећеним путем него новим асфалтним путем у дужини од близу пет стотина метара. Сем пута за Челебић, у Белом Пољу урађен је и пут до гробља, као и улица која кроз Кузмановића крај води до баре Потковице.

– У овом делу има десетак кућа које су биле на периферији села и које последњих четрдесет година имају жељу да газе по асфалту, а не по блату. Уз напоре Савета месне заједнице и уз подршку општине Обреновац урадили смо тај пут на задовољство свих грађана. Пут је урађен у дужини од 460 метара, а урађени су и цевасти испусти. Остало је да се заврше канали, пошто су у овом делу годинама биле поплаве, и то ће бити урађено у наредних десет дана – рекао је Александар Богићевић, председник Савета Месне заједнице „Бело Поље”.

И у Месној заједници „Грабовац” протеклих дана су радиле путарске машине. Мештани Матића краја у Грабовцу су током протеклих временских непогода, услед одрона земље, умало остали без пута до својих кућа и њива.

– Матића пут је један од путева који су настрадали током последњих елементарних непогода. Незапамћено је да су у нашој месној заједници у толикој мери страдали путеви. Овај је био у најгорем стању, јер је сав камен отишао у подножје. Сада је саниран, али требало би размишљати о неком трајнијем решењу – истакао је Горан Гвоздић, председник Савета Месне заједнице „Грабовац”.

Председник општине Обреновац Жељко Јоветић је о асфалтирању и санирању оштећених путева по месним заједницама рекао:

– Комисија је пописала око 30 километара путева који су уништени у поплавама и које треба поправити. Један од поправљених путева је овај Матића пут и до сада смо урадили четири од укупно оштећених 30 километара. Јавно предузеће за изградњу најављује да ће ускоро бити санирани и преостали путеви, а онда ће се наставити са реализацијом плана за 2010. годину. Сав новац који је предвиђен за пресипање некатегорисаних путева је утрошен за санацију путева оштећених у поплавама, а у новом ребалансу одвојићемо нека нова средства, тако да сваком селу обезбедимо бар по милион динара за пресипање путева.

Матића пут није био једина мета кишне бујице. Пут у Вукосављевића крају такође се налази у брдском делу Грабовца и због тога пут није одолео поплави.

– Овај проблем траје последњих 30 година, па су мештани самоиницијативно, из својих средстава почели да насипају и одржавају пут. Временом су се укључиле месна заједница и општина, али најгоре и најкритичније је било овог лета после елементарних непогода – казао је мештанин ове месне заједнице Милан Вукосављевић.

Мештанима овог дела Грабовца пут ће бити саниран већ за неколико дана. Према најавама из Јавног предузећа за изградњу Обреновца, грађевинска сезона за путаре тек треба да почне пуним интензитетом, тако да ће се радови преселити и у друге месне заједнице.

Извор[уреди]