Београд: Новим зонирањем до праведније наплате комуналних такси

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

29. април 2010.
Београд/ Србија

Према важећој одлуци о утврђивању зона на територији града, коју су одборници Скупштине града Београда усвојили децембра 2009. године, у Београду је утврђено укупно десет зона (осам зона, плус „есктра зона” и зона специфичних намена). Према речима Владана Луковића, директора Управе јавних прихода града Београда, последње зонирање обављено је пре више година када је било шест зона у Београду, те је било неопходно да се приступи новом зонирању како би се испратио развој града јер је фактичко стање доста промењено.

– Пошто зоне одређују висину таксе за истицање фирме, дошло је до тога да обвезници из некадашњих нижих пређу у вишу зону. Висине накнаде се крећу на годишњем нивоу од 210.000 динара за екстра зону до 42.000 за осму зону. Одлуком су, међутим, установљени и знатни попусти, тако да средња предузећа имају попуст од 20 одсто, мала 40 одсто, а предузетници и физичка лица попуст до 80 одсто, што је максимум. На ове попусте такође имају и додатне бенефите у зависности од делатности, па тако угоститељство, трговина, личне услуге имају попуст од додатних 40 процената на већ постојећих 40, што опет даје 80 процената. Кад се то израчуна, од рецимо 200.000 за прву зону укупна новчана обавеза на годишњем нивоу износи 40.000 динара, а за осму зону уз попуст од 80 одсто 10.000 уместо 42.000 динара, што је знатно смањење у односу на фиксне износе – рекао је Луковић.

Он је додао да је до средине априла обвезницима послато око 66.000 решења за комуналну таксу за истицање фирме и да је у року од 15 дана неопходно платити разлику, уколико је има, јер има и оних који су прешли из више у нижу зону, чиме им је обавеза смањена.

Извор[уреди]