Београд: Нове основне школе „Милоје Васић” у Калуђерици и „Јован Ристић” у Борчи

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

30. јун 2010.
Београд/ Србија

Одлукама Скупштине града, у Београду су основане две нове основне школе: „Милоје Васић” у насељу Калуђерица у Гроцкој и „Јован Ристић” у насељу Борча центар 3 на Палилули. Како је на данашњој седници градске скупштине образложио Владимир Тодић, градски секретар за образовање, школе ће почети с радом у септембру.

– Објекти имају од пет и по до шест хиљада квадратних матара, грађени су по свим стандардима и имаће по 32 учионице и то по 24 општег типа и осам кабинета. Школе су именоване по људима који су задужили српски народ и државу. Милоје Васић је утемељитељ српске археологије, најзначајније му је откриће Винча и био је члан САНУ. Јован Ристић је неколико пута био председник српске владе, вероватно најзаслужнији што је Србија 1878. добила територијално проширење и утемељитељ је модерне српске дипломатије – казао је Тодић.

Одборници су усвојили и измену одлуке о мрежи основних школа у Београду, којом је предвиђено брисање из ове мреже школе „Десанка Максимовић” из Земуна, тако да ће се на следећој седници пред одборницима наћи предлог укидања ове школе. Иницијативу за ово је поднела сама школа јер су и током прошле школске године ученици из ове похађали нову школу „Михаило Пупин” у Новој Галеници, што је у складу са рационализацијом.

Извор[уреди]