Пређи на садржај

Београд: Неће бити Параде поноса

Извор: Викиновости
Плакат из 2009.
Слика: Mladifilozof.

27. септембар 2013.
Београд/ Србија (Beta)- Биро за координацију безбедносних служби одлучио је да Парада поноса, која је била заказана за суботу у Београду, ипак неће бити одржана, изјавио је у петак увече председник Владе Србије Ивица Дачић.

Дачић, који је и министар унутрашњих послова, рекао је у Дневнику РТС-а да су сви скупови заказани за суботу, укључујући и контрамитинг десничарских организација, забрањени из безбедносних разлога.

„Безбедносне процене су говориле да постоји озбиљна претња да може доћи до угрожавање живота људи. Без икаквих политичких конотација, донешена је јединствена одлука да се сви скупови заказани за сутра забране“, казао је Дачић и истакао да је одлука донешена искључиво на основу процене безбедности.

Он је казао да се прикључио састанку Бироа за координацију служби безбедности, иако није члан тог тела, као и да је одлука донета једногласно.

Седници Бироа, коме је председавао шеф тог тела и први потпредседник Владе Александар Вучић, присуствовали су шефови безбедносних служби и представници полиције и тужилаштва .

„Несумњиво да има доста оних који мисле да би било добро, нарочито због европских интеграција, да оде та слика да је Парада одржана. С друге стране, поставља се питање шта ако оду другачије слике, шта ако падне људски живот“, упитао се премијер.

Он је казао да би „цена била висока“ ако би дошло до стварања „атмосфере хаоса у друштву“, као приликом Параде поноса 2010. године.

Дачић је рекао да очекује да ће све реакције на неодржавање Параде бити негативне, али је истакао да од скупа не треба правити „политички спектакл“.

„Још треба сачекати. Сигурно ће доћи те теме на дневни ред, али сада су безбедност и сигурност на првом месту“, казао је премијер и додао да би за следећу годину требало спровести „политичку акцију“ да би Парада поноса прошла „без проблема“.

Парада поноса била је заказана за суботу , 28. септембра, у београдском парку Мањеж, а било је најављено да ће поворку чувати 6.500 полицајаца.

Против одржавања Параде у петак је протестовало око хиљаду присталица покрета Двери, као и група од око 200 грађана које је полиција зауставила у Улици краља Милана .

Извор[уреди]