Београд: На свечаној седници представљена издања „Паја Јовановић” и „Отмени град Београд”

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

16. април 2010.
Београд/ Србија

На свечаној седници Скупштине града у Старом двору, одржаној поводом „Дана Београда”, представљена су и издања „Паја Јовановић” Музеја града Београда и „Отмени град Грихишвајсенбург, Алба Грека или Београд” Библиотеке града Београда. О овим значајним публикацијама, које су штампане средствима града Београда, говориле су директорка Музеја града Београда Даница Јововић-Продановић и директорка Библиотеке града Београда Јасмина Нинков.

Монографија „Паја Јовановић” Николе Кусовца прва је монографија посвећена овом знаменитом српском сликару и најзначајнија публикација у оквиру програма јубилеја „Сто педесет година од рођења сликара Павла Паје Јовановића”, који се обележава од јуна 2009. до јуна 2010. године.

– На 309 страна приказан је сликарев опус, илустрован са око 170 репродукција уметничких радова, али и грађом из приватне документације и преписке, као и низом личних и документарних фотографија. Монографија је први том исцрпне студије живота и стваралаштва најмлађег српског академика. Други том биће издат ове године као каталог највећег дела данас познатих и доступних радова Паје Јовановића код нас и у иностранству. Издавањем оба тома стручној јавности и публици биће на прави начин у потпуности представљено стваралаштво једног од најугледнијих српских сликара – рекла је Даница Јововић-Продановић.

„Отмени град Грихишвајсенбург, Алба Грека или Београд” својеврстан је водич кроз земље југоисточне Европе копненим, али и поморским путевима од Београда до Константинопоља. Штампана у Аугзбургу 1690. године, у то време развијеном трговачком граду, ова књижица најнепосредније преноси оновремена европска сазнања о Балканском полуострву. Оригинално издање је штампано на готици, за немачко тржиште.

– Ова библиографска реткост заслужује да буде штампана поводом Дана Београда јер је реч о једном од најстаријих нама познатих европских водича, који од 45 страна чак седам посвећује Београду. Наш град се посебном гравиром представља као кључни град региона. У њему се наводи да је „Београд често помињан и од старине познат отмени град”, па смо овај лајтмотив узели за наслов публикације – рекла је Јасмина Нинков.

Извор[уреди]