Београд: На Савском венцу почео пројекат примарне сепарације отпада

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

14. јул 2010.
Београд/ Србија

ЈКП „Градска чистоћа” и општина Савски венац започеле су спровођење пилот пројекта „Еко кесе – за чистији Савски венац”. У протеклих месец дана, радници „Чистоће”су грађанима Савског венца на кућне адресе достављали кесе за прикупљање различитих врста отпада. Тако је ова општина постала прва у Београду у којој је почело спровођење пројекта примарне селекције и сакупљања посебних врста отпада.

У добијене кесе, грађани ће прикупљати папир, металну и пластичну амбалажу, коју одређеним данима треба да оставе испред својих зграда, одакле ће их екипе „Чистоће” односити према утврђеној динамици. На тај начин, сваки грађанин Савског венца добиће прилику да пружи допринос чистијој општини и средини у којој живи.

Сви житељи Савског венца добили су почетком месеца, уз уплатницу „Инфостана”, и све потребне информације о распореду и тачној динамици одношења отпада из њихових улица, обухвату појединих месних заједница, као и телефонима за пријављивање веће количине амбалажног отпада и добијање свих додатних информација.

– Верујем да ће грађани Савског венца препознати значај овог пројекта и показати спремност да дају допринос чистијој и здравијој средини у којој живе. ЈКП „Градска чистоћа” ће на крају године општини Савски венац доставити информације о стамбеним објектима и домаћинствима који су прикупили највише рециклажног отпада, а општина ће их наградити реновирањем улаза, поштанских сандучића и уређењем заједничких просторија – рекао је Александар Стаменковић, директор ЈКП „Градска чистоћа”.

Поред грађана, у акцију су укључени и сви привредни субјекти на територији општине, а уколико пројекат покаже добре резултате на Савском венцу, ЈКП „Градска чистоћа” ће започети његово спровођење и на другим градским општинама.

Ово комунално предузеће обавештава становнике Савског венца који нису добили кесе за одвајање отпада да их могу преузети у својим месним заједницама, а за све додатне информације на располагању им је телефон ЈКП „Градска чистоћа” 011/288-3701, као и телефон општинског Кол-центра, 011/3602-380.

Извор[уреди]