Београд: На Палилули проширен зонски систем паркирања

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


10. септембар 2010.
Београд/ Србија

Градски секретар за саобраћај Драгољуб Ђаконовић изјавио је данас да је проширењем зонског система паркирања на делу општине Палилула тај део града добио 1.200 паркинг места.

– Сврха зонирања је да првенствено они који станују у том делу општине имају повлашћене паркинг карте, а они који долазе аутом на посао требало би да користе јавни градски превоз. Зонирањем се смањује загађење, мања је бука и то су предности које треба да искористимо. Ако се покаже да након увођења ове зоне долази допреоптерећења саобраћаја испод Цвијићеве улице, онда ћемо затворити целу ту област и добићемо још 800 места. Са ових 1.200 то би било 2.000 паркинг места укупно – истакао је Ђаконовић.

Према његовим речима, увођењем новог режима паркирања, досадашње двосмерне улице постају једносмерне. Једносмерни систем уводи се у улици Војводе Добрњца до Булевара деспота Стефана ка Таковској, Руварчевој, од Јаше Продановића ка Таковској, и Светозара Ћоровића, од Иванковачке ка Владетиној.

Генерални директор Јавног комуналног предузећа „Паркинг сервис” Бобан Ковачевић рекао је да je тај део Палилуле добио зелену зону у којој ће најдуже време задржавања за оне који нису резиденти бити три сата.

– Сигурни смо да и у овај део престонице доносимо напредак, могућност да буде барем мало лепша и приближнија европским градовима, што нам је на крају и циљ. Ускоро планирамо зонирање дела Врачара који се спушта до Јужног булевара. Надам се да ћемо заокружити тај централни део градске зоне и да ћемо на тај начин станарима, а и онима који ту долазе да заврше посао, омогућити да то квалитетно ураде – казао је Ковачевић.

Председник општине Палилула Данило Башић истакао је да је зонирање донело бенефит онима који живе у овом делу града и додао да је у делу општине Палилула (део који се зове Хаџипоповац и Професорска колинија) велики саобраћајни проблем који би требало у најскорије време решити.

Зонски систем паркирања у делу општине Палилула ограничен је Булеваром деспота Стефана, улицом Џорџа Вашингтона, 27. марта, Краљице Марије, Рузвелтовом и Цвијићевом.

Повлашћене карте могу се купити у просторијама ЈКП „Паркинг сервис” у Старине Новака 22, радним данима од 7 до 21 и суботом од 7 до 14 сати. За куповину повлашћене карте потребно је приложити фотокопију личне карте и саобраћајне дозволе. Цена повлашћене карте је 457 динара на месечном новоу.

У зеленој зони цена паркирања по започетом сату неће бити промењена и износиће 31 динар. Првих десет дана од увођења паркинг зоне биће пробни период и контролори неће кажњавати кориснике, већ ће тај период бити искоришћен за обавештавање и упознавање корисника са новим системом.

Извор[уреди]