Београд: На Калемегдану одржана промоција пројекта „Београдски музички времеплов”

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


1. септембар 2010.
Београд/ Србија

У Музичком павиљону на Калемегдану данас је одржана промоција пројекта „Београдски музички времеплов” који, уз подршку Секретаријата за привреду, реализује Удружење грађана Центар за културне иницијативе „Култтура”. Сваког викенда од 11 до 13 часова, до 26. септембра, сви заинтересовани грађани и туристи моћи ће у двочасовној шетњи уз музику да упознају Београд од Калемегданског парка (где се некада налазио споменик Карађорђу), преко Конака кнегиње Љубице, улице Кнеза Михаила, Трга Републике, Народног позоришта, Музичке школе „Мокрањац”, Скадарлије, Радио Београда, Теразија и хотела „Москва”, до Дома синдиката на Тргу Николе Пашића.

– И ове године наставили смо да подржавамо пројекте којима се подстиче развој туризма и обогаћивање туристичке понуде Београда. Пројекат „Београдски музички времеплов”, са поднасловом „Слике српске престонице са музичким илустрацијама од Ђорђа Петровића до Ђорђа Марјановића”, први пут се реализује и циљ нам је да се што више грађана Београда и гостију упозна са културно-историјским наслеђем, али овога пута на један нови начин. Применом савремене технологије они ће се упознати и са делом музичког наслеђа Србије и Београда дугим век и по – рекла је Станија Вишекруна, заменица секретара за привреду.

Шетња овом културном стазом и разгледање града уз живу причу водича о музичкој историји Београда, штампаног водича и уз коришћење mp3 плејера, који ће сваки учесник добити током шетње, омогућиће да се у споју музичког наслеђа и културне историје Београда, уз примену нове технологије, повежу значајни културно-историјски споменици са историјским личностима и догађајима који су оставили траг у Београду.

– Сигурна сам да ће разгледање и шетња Београдом, његова архитектура и занимљиве приче о историји музике у нашем граду бити још један повод да се Београд воли још више – рекла је Јасна Димитријевић, директорка Туристичке организације Београда.

Извор[уреди]