Београд: На Гоч отпутовало шездесет троје деце из социјално угрожених породица

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

13. јул 2010.
Београд/ Србија

Градоначелник Београда Драган Ђилас јутрос је код хале „Пинки” у Земуну испратио на пут у Станишинце на Гочу прву групу од шездесет троје деце из социјално угрожених породица и шест пратилаца. Испраћају су присуствовали заменик градоначелника Милан Кркобабић и градски секретар за социјалну заштиту Владан Ђукић.

– Ово је део социјалне политике коју спроводимо скоро две године, а циљ јој је да помогнемо онима који имају најмање. Дошли смо на идеју да деци чији родитељи примају неки вид социјалне помоћи у Београду омогућимо да бар седам дана проведу у неком од објеката које има Центар дечјих летовалишта. Ове године ћемо око 700 деце послати на овакав одмор, а за то смо определили око десет милиона динара. Акцију ћемо наставити и идуће године и покушати да што већи број деце пошаљемо на летовање – рекао је Ђилас.

Милан Кркобабић је пожелео деци пријатан боравак на Гочу и изразио наду да ће упућивање деце из социјално угрожених породица на летовање постати традиција. Микаина Стевановић, руководилац земунског одељења Градског центра за социјални рад, истакла је да већина деце први пут има прилику да оде на рекреативну наставу и да су им током боравка обезбеђени даноноћна превентивна здравствена заштита, аниматорски програми, рекреативно-едукативне шетње и излети и вечерњи културно-забавни програми.

Једанаестогодишњи Стефан очекује да ће му на седмодневном летовању највише пријати шетње са друговима и другарицама и излети, док је десетогодишња Нина, која је већ боравила на Гочу, рекла да се радује путовању зато што воли боравак у природи и дружење.

– Ово је први пут да моја десетогодишња ћерка Биљана иде на путовање дуже од једног дана. Веома се радујем што ће имати прилику да се упозна са вршњацима из других школа и са њима проведе одмор испуњен разним садржајима. Биљана се, ипак, више радује вечерњим програмима – рекла је Зорица Вукић.

Од 13. јула до 17. августа у објектима Центра дечјих летовалишта града Београда на Руднику, Гочу и Тари летоваће 702 детета из социјално угрожених породица. Деца ће летовати у сменама од по седам дана, а о њима ће бринути 64 пратиоца. То су социјални радници, педагози и психолози Градског центра за социјални рад, који већ раде са овом децом и добро су упознати како са њиховим специфичним потребама тако и са приликама у њиховим породицама, па ће моћи адекватно да реагују у непредвиђеним ситуацијама.

Објекти Центра дечјих летовалишта наменски су прилагођени за смештај деце, располажу просторијама за дневни боравак, спортским теренима, салама за забаву и пространим зеленим површинама у оквиру самог комплекса. Деца су смештена по правилу у вишекреветним собама од осам до десет кревета, што обезбеђује већу сигурност, безбедност и надзор пратилаца. Сви детаљи поласка и боравка деце усклађени су у сарадњи са Секретаријатом за социјалну заштиту и Градским центром за социјални рад.

Извор[уреди]