Београд: Најбољи каратисти света крајем октобра у Београду

Извор: Викиновости


11. септембар 2010.
Београд/ Србија

Београд ће у 2010. години бити домаћин великог броја међународних спортских такмичења, између осталог и 20. светског сениорског шампионата у каратеу, који ће се од 20. октобра до 1. новембра одржати у Београдској арени. На шампионату ће наступити више од 1.000 каратиста из око 100 земаља, што га сврстава у прворазредни спортски догађај ове године у нашој земљи.

Помоћник градског секретара за спорт и омладину Немања Радовић подсетио је да међународна такмичења доприносе афирмацији Београда и Србије у свету, као и популаризацији спорта у нашој земљи.

– Светски шампионат у каратеу за сениоре представља највећи национални спортски пројекат који ће ове године Карате федерација Србије спровести у синхронизацији са Министарством и Секретаријатом за спорт и омладину. Светски шампионат такође преставља и одговарајући економски интерес за све субјекте који директно учествују у организацији овог првенства. Очекује се да ће такмичење привући више од 3.000 туриста, док ће турнир путем ТВ преноса видети око 150 милиона људи, што је значајна промоција како Србије тако и Београда – рекао је Радовић.

Према његовим речима, реализација такмичења обухватиће више програмских целина, где ће поред такмичарског програма бити одржан и судијски семинар, као и конгрес Светске карате федерације (WKF). У такмичарски програм WKF-а укључено је више од 12 милиона каратиста, док су процене да се у свету том древном борилачком вештином бави више од 100 милиона људи.

Када је реч о организацији, Секретаријат за спорт и омладину омогућио је средства у делу набавке спортске опреме, трошкова превоза и смештаја учесника, судија, као и високих званичника, надокнаде за свечано отварање и затварање такмичења и доделу признања, закључио је Радовић.

Извор[уреди]