Београд: Наставак сарадње Београда и Беча и у оквиру Дунавске стратегије

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

30. април 2010.
Београд/ Србија

У оквиру сарадње Београда и Беча у Старом двору одржана је радионица на тему сарадње дунавских лука, водоснабдевања и отпадних вода, којој су присуствовали Божидар Ђелић, потпредседник Владе Републике Србије, Жељко Ожеговић, члан Градског већа, Клеменс Која, амбасадор Аустрије и Рудолф Шикер, члан Градског већа града Беча. Скупу су присуствовали и Александра Вогл, извршни директор „Тина Виена” као и експерти бечких и београдских комуналних предузећа у овим областима.

Отварајући скуп, Жељко Ожеговић, члан Градског већа, рекао је да је ова радионица резултат дугогодишње успешне сарадње између Беча и Београда. Он је подсетио да је град Беч недавно био домаћин делегацији града Београда, која се упознала са начином рада бечког метроа и нагласио да два града имају велике сличности, како по величини тако и по историјским, економским али и географским везама.

– Коридор седам, то јест Дунав, најприроднија је веза између два града, и овај скуп долази у право време јер је у току израда европске дунавске стратегије. Њен циљ је да се дунавски градови и његови региони повежу још чвршће и ефикасније и развију сарадњу у свим областима, од економских до очувања водних потенцијала. Она ће бити усвојена најкасније до 2011. године и Србија је у том процесу веома активна, исказујући на тај начин и жељу да што пре постане пуноправна чланица Европске уније. Поред властите националне стратегије, и град Београд такође довршава израду своје стратегије развоја, где ће Дунав имати посебно место. Доношењем Закона о главном граду, Београд је добио право да располаже својим акваторијем, а у плану нам је и формирање дунавског бироа. Ова конференција не само да служи за размену идеја већ ће на неки начин и обогатити наше стратегије, предложити нова решења и омогућити да се Беч и Београд у оквиру европске стратегије што боље позиционирају – рекао је Жељко Ожеговић.

Божидар Ђелић, потпредседник Владе Републике Србије и министар за науку и технолошки развој, казао је да су Београд и Беч довољно далеко један од другог како не би били ривали, али и довољно блиски градови и међусобно упућени.

– То је добар рецепт за израду многобројних пројеката у области транспорта, пречишћавања отпадних вода, екологије, мултимодалних логистичких центара и културе. Наша два града могу много урадити у оквиру Дунавске стратегије, унапредити заједничке интересе и успоставити стратешко партнерство у овом питању. Ми смо 24. септембра 2009. формирали међуресорну групу, у којој су поред републичких органа и представници АП Војводине, али и града Београда. Влада Србије је 18. марта ове године усвојила платформу као базу за учешће наших представника на конференцијама посвећеним Дунавској стратегији. Између Беча и Констанце још увек нема правог мултимодалног логистичког центра који би одговорио на могућности економског развоја југоисточне Европе. Београд се налази управо на раскршћу Коридора седам, то јест Дунава, и Коридора 10, друмског и железничког, и као такав има велике могућности за бар два аеродрома, има луку. То је начин да Београд постане раскрсница овог дела Европе, за шта ћемо имати и подршку Беча. Уз равномерни регионални развој и инфраструктуру, трећи приоритет одређен од Европске комисије је екологија и третман отпадних вода, што ћемо, заједно са колегама из Беча, такође разматрати. У Београду ће такође 24. септембра ове године бити одржана конференција о Дунавској стратегији, посвећена питањима финансирања и веома је важно да поред 14 земаља учесница и друге европске земље виде свој интерес у овом питању – рекао је Божидар Ђелић.

Амбасадор Аустрије Клеменс Која истакао је да Београд и Беч имају велике могућности за међусобну сарадњу у разним пројектима и да заједнички рад у оквиру Дунавске стратегије пружа могућности за развој и напредак свих земаља у дунавском региону.

Извор[уреди]