Београд: Набавка 60 лантерни за потребе олакшаног кретања особа са оштећеним видом

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

2. март 2010.
Београд/ Србија

Секретаријат за саобраћај у наредном периоду реализоваће јавну набавку куповине и уградње 60 лантерни за потребе олакшаног кретања особа са оштећеним видом на семафоризованим раскрсницама. Лантерне у комплету са 60 екстерних звучника биће монтиране на 30 пешачких прелаза.

Као средство за информисање особа са оштећеним видом (слепих и слабовидих особа) о сигналним појмовима на пешачким сигналима на семафоризованим раскрсницама развијен је нов елеменат спољне опреме који те информације емитује путем звучних, вибро и тактилних сигнала. Сви набројани сигнали јесу они које слепе и слабовиде особе прихватају с доста поверења. Применом лантерни за особе са оштећеним видом ове особе ће моћи да региструју тренутно активне појмове на сигналима пред којима чекају на прелазак преко коловоза.

Стручне службе Секретаријата за саобраћај дефинисале су техничке захтеве које лантерна за особе са оштећеним видом, као уређај, мора да испуни, као и функционалне захтеве везане за поједине функционалне целине. Према тим захтевима развијен је прототип који је уграђен на једном пешачком прелазу на раскрсници улица 27. марта, Краљице Марије и Старине Новака у Београду. На лантерни за особе са оштећеним видом функционишу следеће функционалне целине: давач локатор тона и давач говорних сигнала (унутар лантерне), затим давач звучног сигнала за зелено светло за пешаке и давач говорних сигнала (на екстерним звучницима), давач вибро сигнала за црвено светло за пешаке, давач вибро сигнала за зелено светло за пешаке, те тастер за најаву слепе или слабовиде особе и тактилна површина за информисање о прелазу. У комплету са лантерном за особе са оштећеним видом уграђује се екстерни звучник који емитује сигнале у току трајања зеленог светла за пешаке и у току заштитног периода за пешаке. За потребе додатног информисања слепих особа, као саставни део лантерне за особе са оштећеним видом постојаће елемент који приказује пешачки прелаз на који се с тог места може ступити. За ове потребе мора се формирати рељефна графичка шема која се очитава опипавањем (тактилна шема).

За сада су у оптицају следеће локације где би се ове лантерне могле поставити: Кондина, Светогорска, Хиландарска и Цетињска, затим Димитрија Туцовића – Игманска, Рузвелтова – Ново гробље, прелаз преко Рузвелтове, 27. марта – Краљице Марије – Старине Новака, Булевар краља Александра – Београдска (Правни факултет), Кнез Михаилова – Париска (Калемегдан), Булевар Михаила Пупина – Гоце Делчева (Дом здравља „Нови Београд”), Булевар краља Александра – Рузвелтова (Вуков споменик).

Извор[уреди]