Пређи на садржај

Београд: Набавка два специјална возила за Градски завод за хитну медицинску помоћ

Извор: Викиновости


8. јануар 2010.
Београд/ Србија

Секретаријат за здравство ће издвојити 14,5 милиона динара за набавку специјалног санитетског возила за масовне несреће и специјалног командног возила за Градски завод за хитну медицинску помоћ.

– Град Београд се налази на раскрсници великих путева и окружен је бројним индустријско-хемијским постројењима, те постоји потреба да Градски завод за хитну медицинску помоћ, као здравствена установа за хитно збрињавање и транспорт оболелих, спремно дочека евентуалне акциденте и природне катастрофе. Ранији концепт збрињавања унесрећених у масовним несрећама показао се као неефикасан. Градски завод за хитну медицинску помоћ предложио је савремени концепт, у коме специјално командно возило и специјално санитетско возило који имају погон на сва четири точка могу да приступе теренима који су иначе недоступни осталим возилима – рекао је градски секретар за здравство др Зоран Благојевић.

Специјално санитетско возило носи опрему за пружање помоћи за 20 унесрећених, а по потреби може му се додати и приколица, тако да проценат спашавања на лицу места може да буде и знатно већи. Специјално командно возило и специјално санитетско возило за масовне несреће ће у случају акцидената излазити на место догађаја и руководити операцијама спасавања и тријаже, док ће санитетска возила завода одвозити унесрећене до најближих здравствених установа.

Извор[уреди]