Београд: Млади уметници осликавају Прокоп муралима

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

13. јул 2010.
Београд/ Србија

Студенти завршне године и постдипломци Факултета ликовних уметности почели су данас осликавање око 800 квадратних метара на перонима Железничке станице „Београд центар”, познатије као Прокоп. Десетак њих у наредна два месеца оставиће Београду нешто трајно, а читава замисао резултат је сарадње овог факултета, „Железница Србије” и града Београда.

Градски архитекта Дејан Васовић каже да је Прокоп препознат као место где ће бити велика фреквенција људи и да је жеља заправо била да се овај простор оплемени.

– Прихватили смо добру идеју Факултета ликовних уместности да се овај простор ослика муралима, тако да грађани неће уживати само у добром превозу већ и у уметности. Град је обезбедио донаторе за реализацију ове идеје, а такође ће подмирити и трошкове рада младих уметника. Ова станица неће бити само лепо уређена, већ засигурно и јединствена у региону. У Београду су већ бројни некада запуштени зидови и фасаде добили мурале. Идеја је била градоначелникова, а многе општине су се укључиле у реализацију. Намера града јесте да помогне, а надам се да ћемо и код суграђана наићи на разумевање те да ће се осликани мурали чувати и неговати. Настојаћемо и да уметност осликавања не посматрамо само у оквиру академских институција већ и да анимирамо младе људе који се баве графитима да се укључе у улепшавање Београда. У свету је већ пракса да преко одличног, изражајног графита или мурала нико не пише, већ да свако нађе зид где може да представи себе. Град ће, дакле, следити ту праксу и настојаће да уреди и поспеши овај начин уметничког изражавања – истиче Васовић.

Читава идеја започета је пре отприлике два месеца, мада млади уметници иза себе већ имају осликаних око пет хиљада квадратних метара, тачније урадили су 24 мурала. Студентима је ово битна пракса јер решавају питања личног бављења овом професијом, а и остављају нешто трајно Београду.

Њихов ментор Весна Кнежевић истиче да млади сликари на овај начин подстичу људе да брину о својој духовној страни и упућују их на оне праве вредности у животу. Раније су већ били актери кампање „Карактером против насиља”, тако да имају потребно искуство за сликање мурала. Њихова улога биће да бетон и простор где ће можда у извесном смислу бити тескобна атмосфера подигну на виши ниво, поручује она.

Сликарка Мирјана Ђошић, члан Улуса, оставиће Београду „око”, јер се и иначе бави осликавањем делова људског тела. Симболику објашњава тиме што око може да се представи и са аспекта посматрача и са аспекта оног што се посматра, односно оног што се оцртава у њему. Уметница Марија Шевић, која дуго изучава људске фризуре, била је инспирисана фотографијом јапанског уметника Аракија, тако да ће насликати косу која заправо описује људско тело, тачније оставља простор да се иза косе замисли тело.

Оставити Београду нешто трајно ствара диван осећај, сложни су млади уметници и пријањају на посао.

Извор[уреди]